Ρωσία: Αντίποινα, για τον αμερικανικό "νόμο Μαγκνίτσι"

Το πράσινο φως για τον νόμο που θα απαγορεύει σε Αμερικανούς να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία, άναψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρι Πούτιν. Το σχετικό νομοσχέδιο ήρθε ως απάντηση στον πρόσφατο αμερικανικό νόμο Μαγκνίτσκι. Την Πέμπτη στις 20 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, ότι θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι στην αμφιλεγόμενη απαγόρευση υιοθεσίας ορφανών παιδιών από αμερικανικές οικογένειες, αφού πρώτα διαβάσει το νόμο, ο οποίος πέρασε από δεύτερη

ακροαματική διαδικασία στη Κρατική Δούμα, την περασμένη Τετάρτη. Από 10.816 ορφανά ρωσόπουλα που υιοθετήθηκαν την περασμένη χρονιά, τα 956 από αυτά υιοθέτησαν Αμερικανοί πολίτες.

«Υποστηρίζω την απαγόρευση» δήλωσε ο Πούτιν, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, όπου συμμετείχαν περίπου 1.200 δημοσιογράφοι από τη Ρωσία και το εξωτερικό. «Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο, και με ποια διατύπωση θα προωθηθεί. Πρέπει να ρίξω μια ματιά στο νομοσχέδιο. Θα προσπαθήσω να το κάνω σήμερα ή αύριο».

«Κατάλληλη» η απάντηση της Δούμα

Η πρόταση νόμου ήρθε πριν από λίγες ημέρες, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα τον νόμο Μαγκνίτσκι, που προβλέπει κατηγορηματική άρνηση στη θεώρηση βίζας, αλλά και μπλοκάρισμα των συναλλαγών σε δολάρια για τους Ρώσους που φέρονται να έχουν εμπλακεί στον τραγικό θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Το 2009, ο δικηγόρος πέθανε σε ρωσική φυλακή, όπου βρισκόταν προφυλακισμένος για υπεξαίρεση 230 εκατομμυρίων δολαρίων από κυβερνητικούς υπαλλήλους. Η υπόθεση ακόμη ερευνάται .

«Καταλαβαίνω ότι η απάντηση της Δούμα ήρθε με γνώμονα το συναίσθημα, ωστόσο θεωρώ ότι είναι κατάλληλη» είπε ο Πούτιν, για τον ρωσικό νόμο που ήρθε ως αντίποινο, και αφορά στις υιοθεσίες ορφανών ρωσόπουλων από Αμερικανούς.

Αντι-ρωσική η αμερικανική στάση

«Αφού ακύρωσαν μια αντι-ρωσική και αντι-σοβιετική νομοθετική πράξη, οι αμερικανοί νομοθέτες αποφάσισαν ότι έπρεπε να περάσουν αμέσως μια άλλη αντι-ρωσική πράξη »είπε, αναφερόμενος στην κατάργηση της τροπολογίας Jackson-Vanik στα μέσα Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ομαλές εμπορικές σχέσεις που είχαν διακοπεί πριν από 38 χρόνια, διότι η Ουάσιγκτον θεωρούσε άδικη τη μεταχείριση των Εβραίων στη Σοβιετική Ένωση. Η τροπολογία Jackson-Vanik καταργήθηκε ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του νόμου Μαγκνίτσκι.

«Το εκλαμβάνουμε ως μήνυμα των Αμερικανών νομοθετών, ότι καθιστούν σαφές το ποιος είναι το αφεντικό εδώ. Εάν δεν υπήρχε ο Μαγκνίτσκι, θα είχαν βρει κάποιο άλλο πρόσχημα. Ο κ. Μαγκνίτσκι πέθανε από καρδιακή προσβολή, κανείς δεν τον βασάνισε» τόνισε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν είναι εχθροί. «Εμείς απλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να επιδιώξουμε συμβιβασμό», τόνισε, για να προσθέσει στη συνέχεια πως «δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα και την οικονομία. Εμείς πρέπει να εξακολουθήσουμε να επιδιώκουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η προεδρία στη G-20

Εκτός όμως από την αμφιλεγόμενη απάντηση της Δούμα στο νόμο Μαγκνίτσκι, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλα θέματα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξής του στον Τύπο, που διήρκεσε περίπου τεσσεράμισι ώρες.

Η Ρωσία, είπε, θα συνεχίσει θα εργάζεται σε στενή επαφή με τους εταίρους της τόσο στη G-8 , όσο και στην G-20, όπου ανέλαβε και την προεδρία, από την 1η Δεκεμβρίου. «Θα θέλαμε να εστιάσουμε την προεδρία μας σε δύο βασικά θέματα: την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».

Παρουσίασε, επίσης, πλήθος στατιστικών στοιχείων για να αποδείξει τις καλές επιδόσεις της ρώσικης οικονομίας της απέναντι στην παγκόσμια κρίση, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3.7% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με επιβράδυνση κατά 0.6% ετησίως.

Θετικοί οικονομικοί δείκτες

«Δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και της χαλάρωσης στην Κίνα, πιστεύω ότι είναι καλά τα αποτελέσματα» είπε. Η ανεργία μειώθηκε από το 6,6% του περασμένου έτους κάτω από το 5,4 %. Το πραγματικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 4%, σε σύγκριση με το 0,8 % του προηγούμενου έτους. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,8%, φτάνοντας τα 27.607 ρούβλια ($ 900), ενώ η μέση σύνταξη τον Οκτώβριο ήταν στα 9.810 ρούβλια ($ 320), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. .

«Είμαστε περήφανοι για την αύξηση των γεννήσεων στη χώρα, που έφτασαν στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων είκοσι χρόνων, ενώ η θνησιμότητα βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας».

Συρία: «Μας απασχολεί το αύριο»

Αναφερόμενος σε θέματα διεθνούς επικαιρότητας ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθιξε το ζήτημα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Συρία. Η θέση της Μόσχας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι να οργανώσουν τα κόμματα, μεταξύ τους την επιβίωση, την ασφάλεια και τα ζητήματα διακυβέρνησης.

Πηγή: http://rbth.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα