ΠΟΠΕΚ: Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

13:18 3/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012 ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ενόψει της έναρξης στις 15 Οκτωβρίου, της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στην
προσπάθεια αυτή η ΠΟΠΕΚ ζητά τη συνδρομή όλων των καταναλωτικών και επαγγελματικών οργανώσεων και όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ, αυξημένου κατά 440%, την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά περίπου 35%, φέρει δε τα εξής χαρακτηριστικά αποτυχίας:

- Μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των 300 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων κατά 70%, που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης.

- Απέτυχε ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου όπως επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

- Τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου αποδεικνύουν την μείωση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της τρόικας.

- Διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ η μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την καύση ακατάλληλων υλικών, η οποία οφείλεται στη ριζική αλλαγή του προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, από την αύξηση του ΕΦΚ.

- Το μέτρο επιστροφής ΕΦΚ σε ομάδα καταναλωτών με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, απέτυχε αφού απορρόφησε μόνον το 30% του κονδυλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα