ΠΓΔΜ: Αντιδραση στη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό "South Stream"

13:31 3/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ενεργειακή Κοινότητα εξέφρασε την ανησυχία της για τη συμφωνία μεταξύ της της ΠΓΔΜ και της Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού "South Stream" προς την ΠΓΔΜ και την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σε επιστολή που απέστειλε στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας (με έδρα τη Βιέννη) σημειώνει ότι η διακυβερνητική συμφωνία
μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη σχεδιαζόμενη διακλάδωση του αγωγού "South Stream" αγωγού φυσικού αερίου προς την ΠΓΔΜ, όπως αυτή κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στις 26 Σεπτεμβρίου, αντιβαίνει στους κανόνες της Ενεργειακής Κοινότητας. Κατά την άποψη της Γραμματείας, η συμφωνία αυτή μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρωσίας δεν συμμορφώνεται με το κεκτημένο της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα που σχετίζονται με ρυθμιστικούς λόγους, την πρόσβαση τρίτων και τον καθορισμό των τιμολογίων.

Η Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας ζήτησε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να υποβάλει τις παρατηρήσεις της και να δώσει εξηγήσεις μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, το οποίο καταψήφισε στη Βουλή τη συμφωνία αυτή με τη Ρωσία, σημείωσε ότι οι παρατηρήσεις αυτές της Ενεργειακής Κοινότητας επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι η συμφωνία είναι "διάτρητη" και αντίθετη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, επιτρέπεται στη ρωσική πλευρά να προσδιορίσει αυτή το πλαίσιο λειτουργίας και εκμετάλλευσης σχετικά με τη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" προς την ΠΓΔΜ, και με τον τρόπο αυτό αποκτά "κυριαρχικά" δικαιώματα στην επικράτεια της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Γκιοργκίεφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε την επιστολή της Ενεργειακής Κοινότητας και πως θα απαντήσει σε όλες τις παρατηρήσεις. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή, που υπέγραψε η ΠΓΔΜ με τη Ρωσία, δεν διαφέρει από τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τη ρωσική κυβέρνηση άλλες χώρες, από τις οποίες θα διέρχεται ο "South Stream".

Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μια διεθνής οργάνωση που ασχολείται με την ενεργειακή πολιτική. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005, στην Αθήνα, με την υπογραφή σχετικής Συνθήκης, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2006.

Με τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας δημιουργείται μια ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας (ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβαλλόμενων μερών.

Τα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός, και εννέα συμβαλλόμενα μέρη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, Μόλδοβας και Ουκρανία).

Η Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας έχει την έδρα της στη Βιέννη (Αυστρία).
Keywords
Τυχαία Θέματα