Ου. Χέιγκ: Δύσκολη η οργάνωση της διάσκεψης της Γενεύης για Συρία

15:46 9/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Το γεγονός ότι το συριακό καθεστώς έχει κερδίσει έδαφος στο στρατιωτικό επίπεδο καθιστά πιο δύσκολη την οργάνωση και την επιτυχία μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, εκτίμησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Έκρινε επίσης "ανησυχητικό και απογοητευτικό" το ότι αυτή η διάσκεψη έχει καθυστερήσει.

"Το καθεστώς έχει κερδίσει έδαφος, ακόμη μία φορά με τεράστιες απώλειες ζωών και την τυφλή χρήση βίας κατά του άμαχου πληθυσμού",
υπογράμμισε ο Χέιγκ στο BBC.

"Η τρέχουσα εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή δεν μας βοηθά να προωθήσουμε μια πολιτική και διπλωματική λύση", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την οργάνωση και την επιτυχία της διάσκεψης στη Γενεύη", τόνισε. "Το καθεστώς θα είναι πιθανώς λιγότερο διατεθειμένο να προβεί σε επαρκείς παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και καθίσταται πιο δύσκολο να πείσουμε την αντιπολίτευση να έρθει να διαπραγματευτεί".

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες υλοποίησης της διάσκεψης της Γενεύης, ο υπουργός τόνισε ότι "εντατικές συζητήσεις" γίνονται τώρα με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, τόνισε όμως ότι είναι "ανησυχητικό και απογοητευτικό" το ότι η διάσκεψη δεν λαμβάνει χώρα "μέσα στις επόμενες εβδομάδες", όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Χέιγκ επανέλαβε επίσης ότι η Βρετανία δεν είχε ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με την προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, σημείωσε όμως ότι το Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει με ψηφοφορία αν χρειαστεί.

"Θα υπάρξει μια ψηφοφορία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει καθιερωμένη διαδικασία, αλλά δεν βλέπω γιατί δεν θα υπάρξει ψηφοφορία πριν εκτελεστεί η απόφαση" εξήγησε.

Στο μεταξύ στη Δαμασκό αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο στρατός της Συρίας ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη και την επαρχία του Χαλεπίου (βόρεια) για να ανακτήσει τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανακατάληψη αυτή την εβδομάδα όλης της περιοχής της Κουσέιρ, πρώην προπυργίου των ανταρτών, στο κέντρο-δυτικό τμήμα της χώρας από το στρατό με την αποφασιστική στήριξη της λιβανικής σιιτικής Χεζμπολάχ.

"Είναι πιθανό η μάχη του Χαλεπίου να αρχίσει μέσα στις ώρες ή τις μέρες που έρχονται, για να ανακτηθούν τα κατεχόμενα από τους αντάρτες χωριά και πόλεις στην επαρχία αυτή", δήλωσε η πηγή .

Ο αξιωματούχος που δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, πρόσθεσε ότι "ο αραβικός συριακός στρατός είναι έτοιμος να εκτελέσει την αποστολή του στην επαρχία αυτή".

Αναλυτές έχουν πάντως δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το καθεστώς, ισχυρό μετά την επιτυχία του στο Κουσέιρ, ετοιμάζεται να επιτεθεί σε άλλες περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου του.

Η συριακή εφημερίδα Al-Watan, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, γράφει σήμερα ότι ο στρατός έχει "αρχίσει να αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα στην επαρχία του Χαλεπίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια μάχη που θα πρέπει να δοθεί μέσα στην πόλη και στην περιφέρειά της".
Keywords
Τυχαία Θέματα