Ονδούρα: Ο ΟΗΕ ζητεί τη διενέργεια έρευνας για πυρκαγιά σε φυλακή

16:10 17/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα τη διενέργεια "ανεξάρτητης έρευνας" για τις συνθήκες θανάτου των 355 κρατουμένων το βράδυ της Τρίτης σε πυρκαγιά στη φυλακή της πόλης Κομαγιάγκουα της Ονδούρας.

"Η Ύπατη Αρμοστεία θλίβεται για την απώλεια τουλάχιστον 350 ζωών σε πυρκαγιά στη φυλακή της Κομαγιάγκουα στην Ονδούρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργάνου του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ.

Πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία
"στηρίζει πλήρως τη διενέργεια ανεξάρτητης εκτενούς έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς και για το εάν οι συνθήκες στη φυλακή συνέβαλαν στις τόσες πολλές ανθρώπινες απώλειες".

Επί του παρόντος οι αρχές έχουν αναθέσει τη διεξαγωγή έρευνας σε ειδική επιτροπή υπό την εποπτεία εισαγγελέα και της διεύθυνσης ποινικών υποθέσεων.

"Ζητούμε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε οι οικογένειες όλων όσων κρατούνταν στη φυλακή τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά να λάβουν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση των οικείων τους χωρίς πλέον άλλη καθυστέρηση", είπε ο Κόλβιλ.

Ο αξιωματούχος ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη "επιτακτικών μέτρων για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων τραγικών συμβάντων, σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων", όπως η Διαμερικανική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων (CIDH).

H CIDH ζήτησε επίσης τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των φυλακισμένων, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα