ΟΛΠ: Μπορεί πλέον να πωληθεί σε ποσοστό πάνω από το 51%

15:23 28/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 17.30

Ολο το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, εξετάστηκε σε σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ ως μοντέλο ιδιωτικοποίησης για τον ΟΛΠ είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού αλλά το ποσοστό αυτό θα προσδιορισθεί από την προσέλκυση των επενδυτών και το ενδιαφέρον της αγοράς.

Στο μεταξύ ομάδα λιμεναργατών που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση
των λιμανιών μπήκε σήμερα στην αίθουσα στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ ανήρτησε πανό κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και φωνάζοντας συνθήματα διέκοψε τη συνέλευση για λίγα λεπτά.

Στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα λιμάνια ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας.

Ενημέρωση 15.20

Εγκρίθηκε και τυπικά από τη Γενική Τακτική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ (σ.σ. το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% των μετοχών του) η τροποποίηση των άρθρων 4 και 5 του καταστατικού, που δίνει το δικαίωμα να μην ισχύει η υποχρέωση του Δημοσίου να κατέχει το 51% των μετοχών του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται ακόμα υπό την κρίση του ΣτΕ.
Παράλληλα, από τη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η αντικατάσταση ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα, τη θέση του Αντώνη Κολιόπουλου καταλαμβάνει η Έλσα Αργυροπούλου.

Υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο 3 και όχι της πλήρους πώλησης μετοχών τάχθηκε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ ανέφερε ότι στο Μνημόνιο 3 ουδεμία συγκεκριμένη μνεία πώλησης μετοχών του οργανισμού καταγράφεται αλλά επιτάσσει να γίνει η ιδιωτικοποίηση κυρίως μέσω παραχωρήσεων.

Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε, επίσης, ότι ο ΟΛΠ είναι μια κερδοφόρα εταιρεία και όχι μια ζημιογόνος ΔΕΚΟ, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν έχει συναλλαγματικούς κινδύνους. Δήλωσε, εξάλλου, ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που δουλεύει 365 ημέρες τον χρόνο και 24 ώρες την ημέρα και είναι αυτό που τον κάνει εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλη δημόσια επιχείρηση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν έχει αρχίσει τώρα, αλλά από το 1999, όταν έγινε ανώνυμη εταιρεία.
Ο Οργανισμός πορεύεται με διεθνείς κανόνες και τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ όσο και οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις του '11 και του '12, όπως και η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, έχουν λάβει θέση υπέρ του μοντέλου της λειτουργίας του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος, είπε ο πρόεδρος του ΟΛΠ.
Πρόσθεσε ότι τα λιμάνια στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης είναι, από άποψη μετοχικής σύνθεσης, κατά 90% δημόσιου μικτού χαρακτήρα, κατά 7% πλήρως κρατικά και κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκε η σημερινή σύσκεψη του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα του ΟΛΠ, ενώ πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Cosco Group, κάπτεν Γουέι εμφανίστηκε θετικός στην περίπτωση που προκηρυχθεί διαγωνισμός για το λιμάνι.

Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου.
Keywords
Τυχαία Θέματα