Ολλανδία: Συμφωνία κομμάτων της αντιπολίτευσης για το έλλειμμα

18:41 26/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ολλανδία, δηλαδή των "Δημοκρατών 66" και της "Χριστιανικής Ενωσης" δήλωσαν σήμερα, ότι υπάρχει μία συμφωνία στο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού 2013, το περιεχόμενο της οποίας κοινοποιείται στα ίδια τα κόμματα εντός της ημέρας, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ANP.
Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε αποκλειστικά στο Ρόιτερς ότι ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών Γιαν Κιις ντε Γιάγκερ πιστεύει ότι "είναι εφικτή η συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε του χρόνου το δημόσιο
έλλειμμα να προσεγγίζει το 3%" .
"Ο αγώνας δεν θα τελειώσει εδώ. Ξεκινά ο εσωκομματικός διάλογος", δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, η Σιμόν Μπόϊτελ στο Ρόιτερς.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της "Χριστιανικής Ενωσης" δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος θα διαβουλευθούν τώρα για τα συμφωνηθέντα στο θέμα του προϋπολογισμού του 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε η συμφωνία αυτή να έχει προκύψει έως τη Δευτέρα 30 Απριλίου.
Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν, μιλώντας στο Ρόιτερς, ότι με δεδομένο ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το πρώτο 15ήμερο του Σετπεμβρίου, "ανυπαρξία συμφωνίας θα επέτεινε την αβεβαιότητα στις (ευρωπαϊκές) χρηματαγορές, ενόψει και του ισπανικού κι άλλων προβλημάτων".
Κόμματα με ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση όπως το Εργατικό και το Κόμμα Ελευθερίας, αναφέρουν πάντως ότι το ολλανδικό δημόσιο έλλειμμα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 3,6%-4%, "ώστε η ανάπτυξη και η απασχόληση να μην κινδυνεύσουν".
Παραμένει ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Ντίντερικ Σάμσον δήλωσε "έτοιμος να μετακινηθεί", ζητώντας "μεγαλύτερο χρόνο μελέτης" του ζητήματος.
Ο οικονομολόγος της ING, Μάρτεν Λιν, διέβλεψε "κινδύνους, αν αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού". " 'Εχει ειδικό βάρος η Ολλανδία -στο θέμα των ελλειμμάτων- αλλά σπουδαία θα είναι η τάση, που θα διαμορφωθεί στη Γαλλία".
Υπερψηφίζοντας τον σοσιαλιστή Ολάντ έναντι του συντηρητικού Σαρκοζί την 6η Μαΐου, όπως μοιάζουν οι Γάλλοι (σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις) έτοιμοι να κάνουν, προφανώς θέλουν να τονίσουν ότι προτιμούν την οικονομική ανάπτυξη από τη συνεχή λιτότητα.
Ο ντε Γιάγκερ κατέστη σκληροπυρηνικό στοιχείο στο θέμα της δημοσιονομικής λιτότητας, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει "αμαρτωλούς του προϋπολογισμού" όσους ευρωπαίους πολιτικούς έδειχναν χαλαρότητα στο θέμα των δημόσιων ελλειμμάτων.
"Πάντοτε η Ολλανδία έδωσε την ώθηση στους εταίρους, να μην υπερβαίνονται τα όρια αναφορικά με το έλλειμμα", συνηγόρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξη στην ολλανδική De Telegraaf.
Επίτευγμα της Ολλανδίας είναι ότι το χρέος της μόλις φθάνει στο 65% του ΑΕΠ της.
'Ομως, όπως και αλλού στην ΕΕ, η θεραπεία παρατεταμένης λιτότητας προξενεί ευδιάκριτες κοινωνικές τριβές.
Χαρακτηριστικά, ποσοστό 58% των ερωτηθέντων Ολλανδών απάντησε ότι το έλλειμμα του δημοσίου δεν πρέπει να κατέλθει κάτω του 3,5%, σε καμία περίπτωση, την ώρα που μία μειοψηφία 44% αντέτεινε ότι το
Keywords
Τυχαία Θέματα