Οι Ισπανοί αποτίουν φόρο τιμής στον Αδόλφο Σουάρεζ

15:40 24/3/2014 - Πηγή: E-Typos
Μαζί με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τις μεγάλες προσωπικότητες της δημοκρατίας, οι Ισπανοί αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον Αδόλφο Σουάρεζ, τον πρώτο πρωθυπουργό μετά τη δικτατορία του Φράνκο που πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών και η σορός του εκτίθεται σε προσκύνημα σε παρεκκλήσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το φέρετρο καλυμμένο με την ισπανική σημαία, μεταφέρθηκε από οκτώ στρατιώτες και εισήλθε από τη μεγάλη Πύλη των Λεόντων του Κογκρέσου, που άνοιξε κατ' εξαίρεση, για να τοποθετηθεί
σε αίθουσα διακοσμημένη με στεφάνια.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες κόσμου περίμεναν να υποκλιθούν μπροστά στη σορό, χειροκροτούσαν κατά τη διέλευση της νεκροφόρας. Στα χείλη όλων η ίδια φράση: "Είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που γνώρισε ποτέ η Ισπανία".

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος ηγήθηκε της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας έχοντας στο πλευρό του τον Αδόλφο Σουάρεζ, μετά το θάνατο του Φραντσίσκο Φράνκο 20 Νοεμβρίου του 1975 και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δικτατορίας, έφθασε συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Σοφία για να αποτίσει φόρο τιμής στον άνθρωπο που χαρακτήρισε χθες "πιστό φίλο και εξαίρετο συνεργάτη".

Στις πύλες του Κογκρέσου, τη σορό την οποία συνόδευε η οικογένεια υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και δίπλα του οι τρεις πρώην επικεφαλής δημοκρατικών κυβερνήσεων που είναι εν ζωή: ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονζάλεζ, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο συντηρητικός Χοσέ Μαρία Αθνάρ υποδέχτηκαν τη σορό την οποία συνόδευε η οικογένεια.

"Ποτέ ξανά δεν θα έχουμε πρωθυπουργό σαν αυτόν. Τον κατέστρεψαν επειδή δεν ήταν ούτε της δεξιάς ούτε της αριστεράς. Ήταν πολύ τίμιος", δήλωσε η Μαρία Ντολόρες Καρμόνα Γκονζάλεζ, μια 68χρονη συνταξιούχος.

Τριήμερο εθνικό πένθος
===================
Δύο φοιτητές Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης περιμένουν επίσης. "Οφείλουμε να εκτιμάμε ό,τι έκανε για τη δημοκρατία, σήμερα μπορούμε να εκφραζόμαστε χωρίς φόβο", δήλωσε ο 22χρονος Μανουέλ Κάνο.

Ο Σουάρεζ ορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1976 από τον βασιλιά. Είχε διατελέσει υπουργός του Φράνκο πριν αναλάβει την ηγεσία της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (UCD). Ο Σουάρεζ προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν την Ισπανία να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας: νομιμοποίηση των πολιτικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον Απρίλιο του 1977, αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους, σύνταξη του Συντάγματος και έγκρισή του με δημοψήφισμα στις 6 Δεκεμβρίου 1978.

Από το 1979, ωστόσο, η δημοτικότητά του μειώθηκε, λόγω της οικονομικής κρίσης, ταραχών στις τάξεις του στρατού, των ερωτημάτων σε σχέση με την αυτονομία των ισπανικών περιφερειών και της βίαιης δράσης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA. Τον Ιανουάριο του 1981 υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του.
Ήταν λίγες εβδομάδες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 23ης Φεβρουαρίου, το οποία τελικά εμπόδισε ο βασιλιάς.

Ο Σουάρεζ ηττήθηκε στις εκλογές του 1982 από τον Γκονθάλεθ. Το 1991 αποσύρθηκε από την πολιτική. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η νόσος Αλτσχάιμερ τον απομόνωσε σταδιακά από τον κόσμο. "Ο πατέρας μου δεν θυμάται καν ότι ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης", δήλωσε το 2005 ο γιος του Αδόλφο Σουάρεζ Ιλάνα.

Εισήχθη στις 17 Μαρτίου σε κλινική της Μαδρίτης όπου και πέθανε χθες. Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Ο συμπολίτες του στην Άβιλα της κεντρικής Ισπανίας, εκεί όπου γεννήθηκε 25 Σεπτέμβρη του 1932, θρηνούν την απώλεια ενός μεγάλου πολιτικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα