Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το λιοντάρι αλλά φοβάται την κάλπη των ευρωεκλογών

19:43 10/5/2014 - Πηγή: E-Typos



Ηττοπάθεια, πολυγλωσσία και χαμήλωμα του πήχη στο επιθυμητό αποτέλεσμα των εκλογών από την αξιωματική αντιπολίτευση



Η μάχη στήθος με στήθος, όπως φαίνεται ότι εξελίσσονται οι ευρωεκλογές, αποτελεί το μεγαλύτερο εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο περνούν οι μέρες και στην Κουμουνδούρου φτάνουν οι κυλιόμενες μετρήσεις που δείχνουν ότι ακόμη και η πρωτιά παίζεται «στο νήμα», τόσο βαραίνει το κλίμα στο επιτελείο Τσίπρα
και μεγαλώνει η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Ο μεγαλύτερος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών του Μαΐου δε θα επιτρέπουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ρίξει τον πήχη των προσδοκιών για την εκλογική αναμέτρηση.

Αυτοσκοπός η αμφισβήτηση

«Ακόμη και προβάδισμα με μία ψήφο διαφορά θα είναι νίκη και στις 26 Μαΐου η κυβέρνηση φεύγει», διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να «διορθώσει» την πολυφωνία και τα φάλτσα που έχουν ακουστεί για μία ακόμη φορά σε σχέση με τον πήχη των ευρωεκλογών. Επί της ουσίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στον αρχικό σκοπό του, ακόμη κι αν έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες. Ο Αλέξης Τσίπρας όταν, πριν από τρεις μήνες, προέβλεπε εκλογικό «περίπατο» για τον ίδιο και το κόμμα του, αποφάσισε πως το βράδυ των ευρωεκλογών θα αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης ζητώντας εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η πορεία προς την 25η Μαΐου δεν είναι περίπατος -για κανέναν- και όλα δείχνουν ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, η διαφορά του θα είναι βραχεία. Ομως, παρά την πολιτική πραγματικότητα, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος: η αμφισβήτηση της κυβέρνησης... πάση θυσία και ανεξαρτήτως της πολιτικής και εκλογικής πραγματικότητας.

Ηττοπάθεια

Σε κάθε περίπτωση, τα μετριοπαθή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους σχετικά με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ενώ αντίστοιχους προβληματισμούς συμμερίζεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο πως ο Α. Τσίπρας αποφεύγει συστηματικά να επαναλάβει τις κορόνες περί «επικείμενου θριάμβου», ενώ η ηττοπάθεια δεν κρύβεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελεχών του κόμματος.
Ενδεικτικό του κλίματος ηττοπάθειας είναι το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπερδέψει τις γραμμές τους αναφορικά με τον πήχη της αναμέτρησης. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η πολυφωνία πήρε διαστάσεις... χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πολλαπλές διορθωτικές παρεμβάσεις του προέδρου, αλλά και του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, που λάνσαρε πρώτος τη θεωρία πως «νίκη είναι και προβάδισμα με μία ψήφο διαφορά». Η γκρίνια, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από το σημείο που προβεβλημένα στελέχη άρχισαν να διακινούν στα κανάλια τη θεωρία του «αθροίσματος», θέτοντας, δηλαδή, ως εκλογικό στόχο της Κουμουνδούρου να είναι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερα από το άθροισμα των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης παραδέχθηκε πως «είναι απολύτως εφικτό αλλά δύσκολο» κάτι τέτοιο, ενώ και ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως μόνο σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει την κυβέρνηση. «Αν η διαφορά είναι 1-2 μονάδες, δεν τίθεται θέμα όπως καταλαβαίνετε...», είπε στο Mega ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, προκαλώντας εκνευρισμό ακόμη και σε στελέχη του ηγετικού πυρήνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, την ανάγκη να υπάρξει μία «διακριτή διαφορά» επισήμανε και ο έτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Μηλιός, ενώ ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος προκάλεσε ενόχληση, αφού έθεσε ως πήχη του ΣΥΡΙΖΑ το 27%, δηλαδή το ποσοστό του κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, του Ιουνίου του 2012.

Αμφισβήτηση μετρήσεων

Ενδεικτικό επίσης της ηττοπάθειας που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι και το διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δημοσκοπήσεων, καθώς στελέχη του εδώ και καιρό κάνουν λόγο για «πληρωμένες μετρήσεις», ενώ διαρροές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν τις σφυγμομετρήσεις «πληρωμένες από το... μνημονιακό κατεστημένο». Σε κάθε περίπτωση, κατά πληροφορίες, οι ίδιες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ντέρμπι των δύο μεγάλων μονομάχων φτάνουν και στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στελέχη που ασχολούνται με τη μελέτη των ευρημάτων παραμένουν σιωπηλά και παραπέμπουν απλώς στα... άλυτα μυστήρια της «αδιευκρίνιστης ψήφου», αλλά και εκείνων των πολιτών που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ερευνητών. «Με 50% αρνήσεις δεν μπορεί κανείς να κάνει αναγωγές και αξιόπιστες μετρήσεις», τονίζουν τα ίδια στελέχη, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το βράδυ των ευρωεκλογών.

Στοχοποίηση Βενιζέλου

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του, προκειμένου να μπορέσει να αμφισβητήσει την κυβέρνηση... διά της πλαγίας οδού. «Με 2-3 μονάδες διαφορά όντως δεν μπορούμε να πούμε στον Σαμαρά να πάει σπίτι του, αλλά άλλος είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «φωτογραφίζοντας» ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Ηδη, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε προσωπικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τον Αλέξη Τσίπρα να βάλλει εναντίον του και να προαναγγέλλει... Ειδικά Δικαστήρια «για όσους ζημίωσαν το Δημόσιο με τις ιδιωτικοποιήσεις». Αλλωστε, ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ιστοσελίδα The Toc την περασμένη Παρασκευή, κάλυψε πλήρως το βουλευτή του Στάθη Παναγούλη, ο οποίος νωρίτερα, την ίδια ημέρα, είχε απειλήσει τους κυβερνώντες με Ειδικά Δικαστήρια!



Δεν είναι τυχαίο πως ο Α. Τσίπρας αποφεύγει συστηματικά να επαναλάβει τις κορόνες περί «επικείμενου θριάμβου», ενώ η ηττοπάθεια δεν κρύβεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελεχών του κόμματος



Ευρωντιμπέιτ, η γκάφα που παραμονεύει

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει ηχήσει στην Κουμουνδούρου για την κεντρική τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει ως τώρα να αποφύγει, με πρόσχημα τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, τα προηγούμενα ντιμπέιτ, ωστόσο η μάχη της 15ης Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο υπό την αιγίδα της EBU δεν μπορεί να αποφευχθεί. Εκεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης των ευρωπαϊκών θεμάτων και στην Κουμουνδούρου επικρατεί άγχος για το ενδεχόμενο να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το «μεγάλο λάθος». Αυτό που θα καθορίσει τις πολιτικές εντυπώσεις όχι μόνο για την ευρωπαϊκή μάχη της υποψηφιότητάς του, αλλά και για την εσωτερική μάχη των ευρωεκλογών.
Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον και θα πρέπει να περάσει τη βάση σε ένα δύσκολο τεστ, αντιμετωπίζοντας τους -γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων- Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφσταντ, αλλά και τον έμπειρο ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Ζοζέ Μποβέ.
Πάντως, ήδη, από προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας προβάρει την «ευρωπαϊκή πλατφόρμα» του, επιχειρώντας να αποσείσει τις κατηγορίες περί ευρωσκεπτικισμού. Μιλώντας στο θέατρο «Ακροπόλ» σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας, που στηρίζει την υποψηφιότητά του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι δεν είναι ευρωσκεπτικιστής και στη συνέχεια... μίλησε για την «Ευρώπη των τραπεζιτών, των τοκογλύφων και του συνταγματοποιημένου φιλελευθερισμού».

Αντιευρωπαϊκή στάση μέσω Μόσχας

Διπλωματικό παιχνίδι με τη φωτιά παίζει ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αύριο μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να διαμηνύσει στο Κρεμλίνο ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τουλάχιστον ένα σύμμαχο στο ευρωπαϊκό σκηνικό: τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρεσβεία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τηρεί μία απροκάλυπτα φιλορωσική στάση, καθώς έχει ταχθεί δημοσίως κατά της ιδέας της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αν προχωρήσει σε ενέργειες που παροξύνουν τον ουκρανικό εμφύλιο και τη διπλωματική κρίση.

Ενοχλημένες οι Βρυξέλλες

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται αύριο και μεθαύριο να δηλώσει την υποστήριξή του στη Ρωσία και τον «τσάρο» Πούτιν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στη Μόσχα κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής αντιπροσωπίας που αποτελείται από τη «σκιώδη υπουργό» Εξωτερικών, Νάντια Βαλαβάνη, τον Κώστα Ησυχο, το διευθυντή του γραφείου του, Νίκο Παππά, τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τον -προαλειφόμενο για υπουργό Εξωτερικών- καθηγητή Νίκο Κοτζιά, πρώην συνεργάτη και εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου.
Πάντως, ο Σεργκέι Λαβρόφ δε θα συναντήσει τον... καλεσμένο του, αφού θα βρίσκεται για διαβουλεύσεις στη Γενεύη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τίτοφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πούσκοφ, και τον πρώτο αντιπρόεδρο του σώματος, Ιβάν Μέλνικοφ.
Σημειωτέον πως κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεχθεί μηνύματα ενόχλησης από τις Βρυξέλλες για την πρωτοβουλία του A. Τσίπρα να μεταβεί στη Μόσχα σε μία τόσο ευαίσθητη συγκυρία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αγνοεί την κρισιμότητα του μομέντουμ προκειμένου να κλείσει το μάτι στους φιλορώσους Ελληνες ψηφοφόρους και να «πουλήσει» την επίσκεψη για εκλογικά οφέλη.

Γιάννης Γεωργίου
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
συριζα, λιονταρι, αλέξης τσίπρας, το φως, ηττοπάθεια, πήχη, τσιπρας, μαΐου, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, mega, ιουνίου, δημοσκοπηση, φως, σαμαρας, βενιζελος, ebu, τεστ, γκι, θεατρο, ρωσία, ησυχο, βουλη, παπανδρεου, βρυξέλλες, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, 25η μαρτιου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, φωτια, αποτελεσματα ευρωεκλογων, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ρωσία, ηττοπάθεια, θεμα, ιβαν, τεστ, φως, mega, αγχος, αγωνια, αθροισμα, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γκι, δημοσιο, ειπε, εβδομαδα, ιδια, ιδιο, θυσια, θεωρια, ησυχο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λογο, μαΐου, ματι, μηνυματα, μηνες, μοσχα, μυστηρια, νικη, νικο, περιβαλλον, πουτιν, συνεχεια, σπιτι, το φως, φοβος, φορα, δημητρης, ebu, εμφανισεις, ερωτησεις, ιουνίου, μελετη, παιχνιδι, πήχη, πληροφοριες, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα