Ο Ρεχάγκελ στον Ε.Τ: Αξιοπρέπεια, εγωισμός και θέληση για τη νίκη

15:24 27/3/2013 - Πηγή: E-Typos
«Αξιοπρέπεια, εγωισμό και θέληση για τη νίκη» ζητά από τους Ελληνες ο Οτο Ρεχάγκελ για να ξεπεράσουν την κρίση που είναι «παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού». Ονειρεύεται και πάλι νυχτερινούς περιπάτους με θέα την Ακρόπολη, θεωρεί την αλήθεια ως μοναδικό αντίδοτο στα στερεότυπα, αλλά για τις ευθύνες της σημερινής κατάστασης στην Ευρώπη είναι κάθετος: «Δεν ευθύνονται η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε».

Το πρόσωπο του κ. Ρεχάγκελ
είναι από μόνο του αρκετό να φέρει στο νου χιλιάδων Ελλήνων αναμνήσεις από άλλες εποχές, νικηφόρες και αμέριμνες. Ο ίδιος βρίσκεται από την Κυριακή στην Ελλάδα, απεσταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ, ως πρέσβης καλής θέλησης και προώθησης των ελληνογερμανικών σχέσεων. Μαζί με τον Γερμανό υφυπουργό Φούχτελ συναντήθηκαν χθες με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας. Στο περιθώριο των συναντήσεων αυτών, απάντησε στις ερωτήσεις του «Ε.Τ.»:

-Πολλοί Ελληνες νιώθουν σαν παίκτες ομάδας που έφαγαν άδικα πολλά γκολ. Πώς μπορείτε να αλλάξετε την ψυχολογία;

Πολλές φορές έχω βρεθεί ενώπιον τέτοιων καταστάσεων με παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού. Πρέπει οι Ελληνες να δεχθούν την πρόκληση και να τα καταφέρουν με αξιοπρέπεια, με εγωισμό και θέληση για τη νίκη.

-Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να σπάσουν τα στερεότυπα που εμφανίζουν από τη μία όλους τους Ελληνες ως «τεμπέληδες και απείθαρχους», από την άλλη όλους τους Γερμανούς «αυταρχικούς και εκμεταλλευτές»;

Εδω θα παίξουν τα ΜΜΕ σημαντικό ρόλο και στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Να πουν ότι τα κλισέ αυτά δεν ισχύουν. Δεν ισχύει το στερεότυπο ότι οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται και αυτό φαίνεται και από επιστολή που έλαβε πρόσφατα ο κ. Φούχτελ από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στον γερμανικό Τύπο. Ουσιαστικά. όμως, για την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι υπεύθυνοι η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε.

-Το 2004, τα στοιχήματα έδιναν πιθανότητες 1 προς 100 στην Ελλάδα να κερδίσει το Euro 2004. Υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για έξοδο από τη σημερινή κρίση;

Ποτέ δεν υπήρξα άνθρωπος των στοιχημάτων. Το θέμα είναι να εκμεταλλευθεί κάθε παίκτης τις δικές του δυνατότητες, να λειτουργήσουν ως ένα σύνολο για να μπορέσουν να τα καταφέρουν.

Του ζητούμε, τέλος, μια σύγκριση ανάμεσα στην εικόνα που είχε για την Ελλάδα όταν ζούσε εδώ και το σήμερα:
Δυστυχώς δεν πρόλαβα. Συνήθιζα αργά το βράδυ να περπατώ στο κέντρο της πόλης. Κοιτούσα την Ακρόπολη, έκανα κάποιες σκέψεις. Το όνειρό μου είναι να το κάνω και πάλι με ηρεμία.

Αρης Χατζηγεωργίου ([email protected])

To θέμα δημοσιεύεται στον "Ε.Τ" της 27ης Μαρτίου 2013
Keywords
Τυχαία Θέματα