Ο ΟΗΕ ζητεί από το Ισραήλ τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο Παλαιστινίων εφήβων

22:16 20/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από τις ισραηλινές αρχές να διεξάγουν μια αμερόληπτη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου δύο νεαρών Παλαιστινίων, που σκοτώθηκαν την 15η Μαΐου στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Ο ΟΗΕ ζητάει από τις ισραηλινές αρχές να διεξάγουν μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τους δύο θανάτους και ασκεί πιέσεις
στο Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του σέβονται αυστηρά τις βασικές αρχές για την χρήση βίας και όπλων από τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις πολιτικές υποθέσεις Όσκαρ Φερνάντες Ταράνκο.

«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι διαπιστώνουμε πως οι πρώτες πληροφορίες μοιάζουν να καταδεικνύουν ότι οι δύο Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ήταν άοπλοι και δεν φαίνεται να αντιπροσώπευαν οποιαδήποτε άμεση απειλή» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Φερνάντες Ταράνκο παρουσίαζε τη μηνιαία αναφορά για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο νέοι, ηλικίας 16 και 17 ετών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη «Νάκμπα» (καταστροφή στα αραβικά) που αποτελεί για τους Παλαιστίνιους η δημιουργία του Ισραήλ το 1948 και την τραγωδία των προσφύγων.

Μια ηγέτιδα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η Χανάν Ασράουι, κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό για «την εσκεμμένη εκτέλεση δύο εφήβων» την περασμένη εβδομάδα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο του θανάτου τους από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Υπεράσπιση των Παιδιών - Διεθνής» (Defense des Enfants-International).

Το βίντεο, που μπορεί κανείς να δει στον ιστότοπο της μκο στη διεύθυνση http://www.dci-palestine.org/documents/israeli-forces-shoot-and-kill-two-palestinian-teens-near-ramallah και το οποίο φέρει ημερομηνία Πέμπτη 15 Μαΐου, δείχνει δύο νεαρούς Παλαιστινίους να περπατούν κοντά στη σκιά ενός κτιρίου και ξαφνικά να καταρρέουν, προφανώς τραυματισμένοι από πυρά.

Ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο διοικητής Άριε Σαλικάρ, δήλωσε πως από την έρευνα του στρατού για τους θανάτους αυτούς δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής πως ρίχθηκαν πυρά με πραγματικές σφαίρες. «Η ταινία αυτή είναι κατασκευασμένη και δεν αντανακλά την πραγματικότητα της ημέρας εκείνης, την πραγματικότητα της βίας», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα