Ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε της ανταλλαγής Ταλιμπάν με το λοχία Μπέργκνταλ

16:54 3/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε σήμερα των ενεργειών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ από τα χέρια των μαχητών Ταλιμπάν και τόνισε πως η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να επιτύχει την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται, ανεξάρτητα του πώς έχουν αιχμαλωτιστεί.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού
στον Κόλπο Γουαντάναμο της Κούβας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπέργκνταλ θα μπορούσαν να επιδοθούν ξανά σε ενέργειες οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πάντως πως η κυβέρνησή του θα καταδιώξει τα πρόσωπα αυτά εάν πράξουν κάτι τέτοιο.

Ο Μπέργκνταλ δεν έχει ακόμα συναντηθεί με την οικογένειά του, πάντως δεν ανακρίνεται, πρόσθεσε ο Ομπάμα από τη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Μπέργκνταλ ήταν αιχμάλωτος των Ταλιμπάν επί πέντε χρόνια, και η συμφωνία για την ανταλλαγή του με πέντε θεωρούμενους ως μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος προκάλεσε έντονες επικρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο από πολιτικούς, της αντιπολίτευσης ιδίως, όσο και από οικογένειες θανόντων στρατιωτικών.

Η συμφωνία για την απελευθέρωση του στρατιώτη επιτεύχθηκε μετά από σειρά ετών με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ.

Η υπόθεση όμως του Μπέργκνταλ, για την κατάσταση της υγείας του οποίου υπήρχαν ανησυχίες, προκάλεσε πολεμική στις ΗΠΑ, με ορισμένους συστρατιώτες του να μη διστάζουν να τον κατηγορήσουν πως λιποτάκτησε.

Εξάλλου Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και διάφορες οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ομπάμα πως με την απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών σε εμπόλεμες ζώνες — αφού θα μπορούσαν να πέσουν θύματα απαγωγής από πρόσωπα που θα προσπαθούσαν να τους ανταλλάξουν με φυλακισμένους στις ΗΠΑ.

Στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν θα αγνοήσει ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα από μέρους του Μπέργκνταλ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

«Τα ερωτήματα σχετικά με τη διαγωγή του στρατιώτη δεν σχετίζονται με τις προσπάθειές μας να ανακτήσουμε ΚΑΘΕ μέλος των ενόπλων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που έχει αιχμαλωτιστεί από το στρατό», ανέφερε ο στρατηγός Ντέμσεϊ στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο ίδιος έκανε λόγο για την «τελευταία, καλύτερη ευκαιρία να τον ελευθερώσουμε», αναφερόμενος στον λοχία.

Το Κατάρ από τη δική του πλευρά μετέφερε τους πέντε Ταλιμπάν οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν στη χώρα σε αντάλλαγμα για το λοχία Μπέργκνταλ σε ένα οίκημα και ανακοίνωσε πως τους δόθηκε το «δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός της χώρας», κάτι που θεωρείται βέβαιο πως θα ενοχλήσει έντονα την Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί στην μετακίνησή τους στο Κατάρ χαρακτηρίζοντάς την μεταγωγή κρατουμένων, σημειώνοντας πως θα αντιμετώπιζαν αυστηρούς περιορισμούς στο έδαφος του κράτους αυτού.
Keywords
Τυχαία Θέματα