"Νεκρή" γλώσσα για τη Μ. Ρεπούση τα αρχαία ελληνικά

17:10 11/9/2013 - Πηγή: E-Typos




Μετά τα Θρησκευτικά στο στόχαστρό της η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. έβαλε και τα Αρχαία Ελληνικά, χαρακτήρισε «νεκρή» τη γλώσσα (!) και ζήτησε να καταργηθεί η υποχρεωτική διδασκαλία τους - να είναι προαιρετική πλην των μαθητών εκείνων που θέλουν να εισαχθούν σε φιλολογικές σχολές…

Η κυρία Μαρία Ρεπούση, που ως καθηγήτρια θέλησε να «ξαναγράψει» τη σφαγή των Ελλήνων στην Σμύρνη, που ως υποψήφια βουλευτής «άνοιξε» το θέμα της κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα σχολειά μας, χθες από το βήμα της Βουλής
κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, ζήτησε την κατάργηση της υποχρεωτικής διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών!

Στην πρόταση-πρόκληση απάντησε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προτείνοντας ότι «τα θέματα αυτά, που είναι ιδεολογικά φορτισμένα, είναι καλό να τα χειριζόμαστε με μια νηφαλιότητα», αντιτείνοντάς της πως η αρχαία ελληνική γλώσσα δεν είναι μια «νεκρή» αλλά μια γλώσσα που συνεχίζει να μιλιέται και να εξελίσσεται, η γλώσσα μας είναι η κιβωτός μας και είναι μια διαφορετική γλώσσα από τα λατινικά και δεν θα πρέπει να τα μπερδεύουμε». Ο υπουργός Παιδείας απέρριψε την κριτική της βουλευτού για πολύωρη υποχρεωτική διδασκαλία των Αρχαίων σε όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου παραπέμποντάς τη στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και λέγοντας ότι «αυτό που είπατε για τα Αρχαία και τις ώρες διδασκαλίας μόνο στις ανθρωπιστικές σπουδές γίνεται. Σε αυτούς τους μαθητές, που όπως είπατε και εσείς, προσανατολίζονται στις Φιλολογίες, Νομικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές».

Η κυρία Μαρία Ρεπούση χαρακτηριστικά υποστήριξε πως «τα Αρχαία Ελληνικά, χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά μόνο για όσους ακολουθούν κλασικές και ανθρωπιστικές σπουδές. Για όλα τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά… Μήπως θέλουμε να γυρίσουμε στις εποχές που τα παιδιά μισούσαν τους αρχαίους συγγραφείς; Αφήστε τα αρχαία για τους κλασικούς φιλολόγους. Υπάρχει ο όρος νεκρές γλώσσες, και με τον όρο αυτό αποκαλούνται εκείνες οι γλώσσες που δεν μιλιούνται σήμερα και σε αυτές συγκαταλέγονται και τα αρχαία και τα λατινικά. Αλήθεια, τι θέλει τώρα η Ελληνική Βουλή, να εξαιρέσει τα αρχαία ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες; ».

Γιάννης Απέργης
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα