ΝΔ: Χωρίς επίσημα χρίσματα και λίστες υποψηφίων θα δώσει τη μάχη της αυτοδιοίκησης

15:18 12/1/2014 - Πηγή: E-Typos



Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η Αττική, όπου η Ν.Δ. εξακολουθεί να αναζητά το πρόσωπο εκείνο που θα «χτυπήσει» την πιο κρίσιμη περιφέρεια της χώρας



Χωρίς επίσημα χρίσματα και χωρίς οι υποψηφιότητες να προέρχονται από την κοινοβουλευτική της δύναμη μπαίνει η Ν.Δ. στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στη λεωφόρο Συγγρού έχει κλειδώσει η απόφαση ότι οι νέοι υποψήφιοι περιφερειάρχες θα προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες και θα έχουν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας στο παρελθόν την παράδοση που ήθελε εν ενεργεία βουλευτές να μεταπηδούν στο
πεδίο της αυτοδιοίκησης με «όπλα» την αναγνωρισιμότητά τους και τους κομματικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική έχει οριστικοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου οι υποψήφιοι να αρχίσουν να ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους. Τελική είναι και η απόφαση ότι δεν θα υπάρχουν «λίστες» και «χρίσματα» αλλά η διαδικασία θα είναι διαφορετική: Μετά τις ανακοινώσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών, θα ακολουθεί ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία θα γνωστοποιεί ότι στηρίζει συγκεκριμένο υποψήφιο, τον οποίο θα αναφέρει ονομαστικά όπου και θα εξηγεί ότι καλύπτει τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, που είναι ο νέος «πήχυς» του κόμματος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις που θα εγκαινιάσουν τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ. αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς μένουν μόλις τέσσερις μήνες από την κάλπη της 18ης Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους -και στη συνέχεια να ακολουθήσει η στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπό τους- ο Κώστας Μπακογιάννης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, η Χριστιάνα Καλογήρου για το Βόρειο Αιγαίο, ο Γιώργος Παυλίδης για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο Γιώργος Παπαναστασίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Σεραφείμ Τσόκας για την Περιφέρεια Κρήτης.

Το ίδιο ισχύει για τους εν ενεργεία περιφερειάρχες που θα διεκδικήσουν την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους έχοντας τη στήριξη της Ν.Δ. Τον Αλέκο Καχριμάνη στην Ηπειρο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Θεσσαλονίκη, τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Γιώργο Δακή στη Δυτική Μακεδονία και τον Σπύρο Σπύρου στο Ιόνιο.

Στις «ανοιχτές» περιφέρειες, όπου η Ν.Δ. δεν έχει καταλήξει στα πρόσωπα τα οποία θα στηρίξει, είναι η Πελοπόννησος, όπου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης βρίσκεται «ψηλά» στις μυστικές δημοσκοπήσεις, και το Νότιο Αιγαίο, ενώ σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η Αττική, όπου η Ν.Δ. εξακολουθεί να αναζητά το πρόσωπο εκείνο που θα «χτυπήσει» την πιο κρίσιμη περιφέρεια της χώρας.

Την ίδια τακτική που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. στη διαδικασία στήριξης των υποψηφίων περιφερειαρχών, θα τηρήσει για τους υποψήφιους δημάρχους. Είναι ενδεικτική η δήλωση του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκου, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε νομούς της Μακεδονίας που πραγματοποιεί από την Παρασκευή: «Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε εκφραστεί εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα, ούτε πρόκειται να ανακοινώσει στηρίξεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η Νέα Δημοκρατία θέλει τις τοπικές κοινωνίες μακριά από το σφικτό εναγκαλισμό με τα κόμματα. Θέλει υποψηφίους οι οποίοι θα έχουν χαρακτηριστικά πετυχημένου και κοινωνικά και επαγγελματικά ανθρώπου. Ανθρώπου ο οποίος θα έχει καθαρά αυτοδιοικητική ατζέντα και θα μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα των δημοτών. Και αφού ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, εμείς θα ζητήσουμε από τους δημότες να σταθούν στο πλευρό αυτών των υποψηφίων οι οποίοι έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά».

Πίστη στη Συγγρού για τη γενιά των 40άρηδων

Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι η Ν.Δ. θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου στις προηγούμενες κάλπες εξελέγησαν πέντε γαλάζιοι περιφερειάρχες. Οπως σημειώνουν κομματικά στελέχη, οι υποψήφιοι που μπαίνουν στη μάχη ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων και δεν προέρχονται από τον κομματικό «σωλήνα». Εκτιμούν επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εν ενεργεία «γαλάζιων» περιφερειαρχών θα επανεκλεγεί, ενώ αντίθετα θεωρούν πολύ δύσκολη τη μάχη που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει κανένα στίγμα από υποψηφίους του που θα μπορούσαν να διακριθούν σε τοπικό επίπεδο. Εκλογικοί αναλυτές που μελετούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναφέρουν ότι ακόμη κι αν μπουν στη μάχη υποψήφιοι εν ενεργεία βουλευτές, το κριτήριο των τοπικών κοινωνιών για να δώσουν τη στήριξή τους είναι άξια και ικανά πρόσωπα και όχι «εκπρόσωποι» κομμάτων.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει για τους μεγάλους- και μικρότερους- δήμους όλης της χώρας. Κι εκεί έχει «κλειδώσει» ένα μεγάλο ποσοστό για δήμους της Αττικής, ενώ με εξαίρεση τον Πειραιά, όπου θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, η Ν.Δ. δεν έχει καταλήξει σε υποψηφιότητες. Από τους τελευταίους, πάντως, δήμους που θα ανακοινωθούν, θα είναι ο Δήμος Αθηναίων, όπου οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι διαφορετικές: Στήριξη σε προβεβλημένο στέλεχος, αλλά και «πράσινο φως» σε υποψηφιότητα με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και νεανικό προφίλ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα