Να έρθουν κοντά στον κόσμο

16:37 13/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Δεν ξέρω τελικά αν ο πρωθυπουργός θα πειστεί από τους... συνεργάτες του -προς ίδιον όφελος, φυσικά!- να φύγει το επόμενο πενθήμερο για τις συνήθεις οικογενειακές διακοπές του -Πύλο, Καλαμάτα, Ναύπλιο- αφού, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, είναι εργασιομανής. Αλλά ξέρω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί και το πολιτικό προσωπικό που στελεχώνει τις κυβερνητικές θέσεις, εκμεταλλεύεται αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο, για να πάρει μιαν ανάσα για όσα πέρασε και για εκείνα που θα βρεί μπροστά του, από το φθινόπωρο. Αλλωστε, σε όλον
το δυτικό κόσμο οι ασκούντες την εξουσία αυτό το δεκαήμερο βρίσκονται σε θερινή ραστώνη, ενώ και οι κρατικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, δίνοντας ραντεβού για τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Σ’ εμάς, τα προηγούμενα χρόνια, η κρατική μηχανή βρισκόταν σε... διακοπές σχεδόν όλον το χρόνο αλλά σιγά σιγά και σταθερά και αυτή η εικόνα αλλάζει, καθώς τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και ο έλεγχος της λειτουργίας της γίνεται σαφής και συστηματικός.

Ωστόσο, οι πενθήμερες διακοπές των κυβερνητικών στελεχών θα έλεγα ότι μπορεί να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες. Γιατί θα είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται να έλθουν σε επαφή με την πραγματικότητα, που ζει ο Πολίτης, αν, φυσικά, δεν αποφασίσουν να απομονωθούν σε ακριβά θέρετρα -όπως ακούγεται για μερικούς- ώστε να διαπιστώσουν, ιδίοις όμμασι, κάτι που μέσα από τα γραφεία τους και τις συζητήσεις με τους πάσης φύσεως συμβούλους, που τους περιβάλλουν, καθίσταται μάλλον αδύνατον: Πώς δηλαδή η κρίση βιώνεται στην περιφέρεια και πώς στα αστικά κέντρα, με κυρίαρχα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση έχει πολύ λιγότερο κτυπήσει την περιφέρεια από ό,τι τα αστικά κέντρα. Και θα έλεγα ότι σχεδόν είναι ανεπαίσθητη εκεί όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων, επειδή η φετινή αύξηση επισκεπτών αντανακλά σε όλο το φάσμα των εντόπιων επιχειρήσεων.

Η διαφοροποίηση που σημειώνεται ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια είναι απολύτως λογική. Πρώτον επειδή ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας -συν τους λαθρομετανάστες- έχει συγκεντρωθεί στην Αθήνα, οπότε και όλες οι επιπτώσεις της κρίσης είναι βαρύτερες και δεύτερον γιατί στην περιφέρεια και ιδίως στις αγροτικές περιοχές υπάρχει πάντα η διέξοδος των καλλιεργειών που ακόμη και αν δεν αποδίδουν ευρύτερα οικονομικά, ωστόσο καλύπτουν τις ανάγκες μιας οικογένειας.

Δίνεται η ευκαιρία στους κυβερνώντες να επικοινωνήσουν με τους Πολίτες όχι από το ύψος του υπουργικού ή άλλου θώκου αλλά από το πνεύμα του καλοκαιριού, εκείνο της χαλάρωσης και της φιλικής συζήτησης για να ακούσουν τόσο τα ιδιαίτερα όσο τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τον Πολίτη. Για κάποια είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να δοθούν ούτε λύσεις ούτε καν υποσχέσεις. Αλλά για τα άλλα, τα μικρά, εκείνα της καθημερινότητας, που χωρίς να κοστίζουν τίποτε κάνουν καλύτερη την ποιότητα της ζωής των Πολιτών, θα άξιζε ο κόπος.
Keywords
Τυχαία Θέματα