Ν. Κορέα: Η κόρη του δικτάτορα Παρκ θα είναι υποψήφια στις εκλογές του Δεκεμβρίου

15:51 20/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Η Παρκ Γκέουν Χιε, κόρη του πρώην προέδρου-δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι, ο οποίος κυβέρνησε για σχεδόν 20 χρόνια τη Νότια Κορέα με σιδηρά πυγμή, πήρε σήμερα επισήμως το χρίσμα του κόμματός της για να είναι η υποψήφιά του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους στη χώρα.
Στην περίπτωση νίκης της στις 19 Δεκεμβρίου ως υποψήφια του Κόμματος Νέων Συνόρων θα είναι η πρώτη
γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας.
Η Παρκ Γκέουν Χιε κέρδισε τους τέσσερις αντιπάλους της, όλοι άνδρες, στις εκλογές για το χρίσμα του κόμματός της, λαμβάνοντας το 84% των ψήφων.
Η 60χρονη έχει δεσμευτεί για τον "οικονομικό εκδημοκρατισμό" μιας χώρας στην οποία οι κοινωνικές ανισότητες και η ανεργία μεταξύ των νέων δεν παύουν να αυξάνονται και έχει υποσχεθεί να εξαλείψει τη διαφθορά και να προστατεύσει τη Νότια Κορέα από τις εξωτερικές απειλές.
"Εγώ, η Παρκ Γκέουν Χιε, δεν θα ανεχθώ καμία ενέργεια που θα μπορούσε να απειλήσει τον λαό μας ή να βλάψει την εθνική μας κυριαρχία", δήλωσε το φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές, αναφερόμενη στις "προκλήσεις και τις πυρηνικές απειλές" της Βόρειας Κορέας, όπως και στις εδαφικές διαφορές με άλλες χώρες.
Ο πατέρας της Παρκ Τσουνγκ Χι είχε ανέβει στην εξουσία το 1961 έπειτα από πραξικόπημα και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τη δολοφονία του από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών το 1979.
Η Γκέουν Χιε χαίρει μεγάλης δημοτικότητας στους κόλπους των συντηρητικών και των Νοτιοκορεατών που νοσταλγούν την περίοδο του εκβιομηχανισμού και της μεγάλης ανάπτυξης υπό τον πατέρα της, μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953).
Ωστόσο υπό την προεδρία του Παρκ Τσουνγκ Χι, ο οποίος θεωρείται δικτάτορας, είχε περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθεροτυπία και οι αντιπολιτευόμενοι φυλακίζονταν.
Η Παρκ Γκέουν Χιε είναι ανύπανδρη, διαφυλάσσει πολύ την προσωπική της ζωή και έχει αφιερώσει τη ζωή της στην πολιτική.
Keywords
Τυχαία Θέματα