Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν φεύγει από το ευρώ

12:13 29/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Δριμεία κριτική άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου, όσον αφορά τη συμπεριφορά τους κατά τη συζήτηση του μνημονίου δανειακής σύμβασης στο Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν αναλγησία απέναντι στην Κύπρο,
επισημαίνοντας ότι είναι πρωτόγνωρες οι αξιώσεις που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει πείραμα, το οποίο -όπως είπε- είναι αμφίβολο ότι θα έχει τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με άλλον τρόπο. Τους κατηγόρησε, επίσης, ότι επέβαλαν δυσβάστακτους όρους για την παραχώρηση των 10 δισ. ευρώ.

Οι παρατηρήσεις του κ. Αναστασιάδη έγιναν σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ, κατά την οποία ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα οδηγήσει την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί δεν θέλει να πειραματιστεί με το μέλλον της πατρίδας.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε σε αυτοκριτική εκείνους που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν σε υποθήκευση το μέλλον του τόπου. Ακόμη, κάκισε εκείνους που διατήρησαν μια χρεοκοπημένη τράπεζα -τη Λαϊκή- με απορρόφηση 11 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης, για να μην πάρουν αποφάσεις μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση. Διερωτήθηκε πόσο σοβαρή είναι η θέση εκείνων των αρχών που επέτρεψαν σε μια τράπεζα να απορροφήσει ένα τέτοιο ποσό.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν τραγική από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες σε εκείνους που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι έγινε κατορθωτό να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου και ότι «είναι στο χέρι μας, πλέον» να διαχειριστούμε την κατάσταση. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας κι έτσι διασώζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διαφύλαξη των Ταμείων Προνοίας, ότι θα στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται από τις εξελίξεις και ότι όσοι έχουν ευθύνες θα λογοδοτήσουν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τέλους.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ξαναβρεί την πορεία του και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε ξένες εταιρείες. «Η οικονομία μας θα διασωθεί, έστω κι αν έχουμε δύσκολες αποφάσεις ενώπιον μας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Είπε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες και ότι είναι πιο επιτακτικό να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τις δαπάνες ο δημόσιος τομέας, χωρίς αυτό να σημαίνει νέες περικοπές μισθών και ωφελημάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα