Με την ταινία «Cleaners» σε συγχρονισμό με την επικαιρότητα, ξεκίνησε το CineDoc

10:48 3/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ταινία «Cleaners» για τη Χρυσή Αυγή, δεν έχει να σας αποκαλύψει κάτι. Τη συμπεριφορά των Χρυσαυγιτών τη γνωρίζετε κι από τα κανάλια. Η ταινία μου είναι απλά μια ταινία παρατήρησης, είπε ο νεαρός σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γεωργούσης, χθες βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου σε απόλυτο συγχρονισμό με την επικαιρότητα, ξεκίνησε ο κύκλος προβολών του καθιερωμένου CineDoc.

Οι «Καθαριστές» συνεχίζουν την ξένη φεστιβαλική τους πορεία -είχαν αποριφθεί από τα ελληνικά φεστιβάλ, είπε με απογοήτευση
ο Κ. Γεωργούσης- και σόκαραν τη διεθνή κοινή γνώμη όταν ένα μικρό μέρος τους προβλήθηκε στο βρετανικό κανάλι Channel 4.

«"Οι Καθαριστές" είναι περισσότερα, απ' όσα γράψαμε τον τελευταίο καιρό για τη Χρυσή Αυγή» είπε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς (συγγραφέας του βιβλίου Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγης), «γιατί δείχνει το τι και πώς της Χ.Α. Τι είναι και πώς κατάφερε να ριζώσει στην ελληνική κοινωνία» είπε ο δημοσιογράφος συντονίζοντας τη συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό, μετά την προβολή, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το ενδιαφέρον του κοινού κράτησε αμείωτο και το επόμενο ντοκιμαντέρ της βραδιάς, «Δημοκρατία, ο Δρόμος του σταυρού» του Μάρκου Γκαστίν, που πέρασε τη φάση προεπιλογής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «PRIX EUROPA 2013», ο νικητής του οποίου θα αναδειχθεί στις 26 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Γυρίστηκε, επίσης, κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2012, ακολουθώντας τέσσερις υποψήφιους βουλευτές καθώς αυτοί προετοιμάζονται να μπουν στον Κοινοβούλιο. Τους Γιάννη Ραγκούση για το ΠΑΣΟΚ, Νίκο Κωστόπουλο για τη Νέα Δημοκρατία, Ρενα Δούρου για τον Σύριζα και Ηλία Παναγιώταρο για τη Χρυσή Αυγή.

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Μάρκος Γκαστίν, σε συνεργασία με την Κατερίνα Πατρώνη, τον Χάρη Ραφτογιάννη, τον Χριστόφορο Γεωργούτσου, την Νικολία Αποστόλου και τον Γιάννη Μισουρίδη.

Ο προβολές του CineDoc θα συνεχιστούν έως τον Απρίλιο, τις Τετάρτες στο Γαλλικό Ινστιτούτο και τον κινηματογράφο Δαναό.

Η «παλέτα» τους περιλαμβάνει ενδιαφέροντα βραβευμένα ντοκιμαντέρ, όπως το πορτρέτο για τον διάσημο Αυστριακό σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε, «Michael H. Propfession: Director» του Υβ Μαντμαγιέρ (9 Οκτωβρίου).

Την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, σειρά έχει τον «Οn the trail of Sigmund Freund» του Κόσκα Χέτζερ Μόλντεν, για τον πατέρα της ψυχανάλυσης και έναν από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Η γερμανική παραγωγή του 2006 περιέχει εκτός άλλων συνεντεύξεις των Γούντι Αλεν και Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, της κόρης και του εγγονού του Φρόιντ (Αννα και Αντον). Την ταινία θα προλογίσει ο Νικόλαος Τζαβάρας, διδάσκων αναλυτής και μέλος της διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα