Με ρυθμούς χελώνας, οι επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις-Προσκόμματα από το ΥΠΟΙΚ

12:21 5/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Νέα προσκόμματα θέτει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στην υλοποίηση του σχεδίου του για την ταχύτερη καταβολή των επιστροφών ΦΠΑ προς χιλιάδες επιχειρήσεις. Οπως αποκαλύπτεται από μια νεότερη απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, οι αιτήσεις για τις επιστροφές ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες ΔΟΥ
και όχι ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, καθώς το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί!

«Γολγοθάς»

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις που ζητούν επιστροφές ΦΠΑ θα πρέπει να ακολουθούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπουν την υποβολή χειρόγραφα συμπληρωμένων εντύπων αιτήσεων, αναλυτικών καταστάσεων και λοιπών δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ. Οι διαδικασίες αυτές καθιερώθηκαν με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πριν από 9 περίπου χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2004 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Ρεγκούζα!
Αν τώρα προστεθούν ο χρόνος που απαιτείται για τη συγκέντρωση και την υποβολή των δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν τις αιτήσεις και ο χρόνος που χρειάζονται οι ΔΟΥ για την εξέταση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών στο συνολικό χρόνο όλων των άλλων απαιτούμενων διαδικασιών (διενέργεια ελέγχων κ.λπ.), τότε εκτιμάται ότι η χρονική διάρκεια των διαδικασιών για την καταβολή των επιστροφών ΦΠΑ θα κυμαίνεται πλέον από 3 έως και 7 μήνες!

Η απόφαση

Ειδικότερα, βάσει των όσων αναφέρονται στη νεότερη απόφαση του κ. Μαυραγάνη και των όσων καθορίστηκαν με προηγούμενες αποφάσεις:

* Οι επιχειρήσεις, για να εισπράξουν τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται, θα πρέπει να υποβάλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ ειδικά έντυπα αιτήσεων συνοδευόμενα από έναν τεράστιο όγκο δικαιολογητικών, στα οποία περιλαμβάνονται αναλυτικές καταστάσεις για τις φορολογητέες και απαλλασσόμενες πράξεις, καθώς και πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων.

* Οι αρμόδιες ΔΟΥ θα ελέγχουν την πληρότητα των αιτήσεων και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι ΔΟΥ διαθέτουν στοιχεία από τα οποία προκύπτει σοβαρή παραβατική ή άλλη συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δημοσίου, καθώς και σε περίπτωση που έχει εκδοθεί εντολή τακτικού ελέγχου για την περίοδο που καλύπτει η αίτηση επιστροφής ή έχει αρχίσει προσωρινός έλεγχος, δεν θα πραγματοποιείται άμεσα η αιτούμενη επιστροφή και θα ενημερώνεται σχετικά η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών.

* Για αιτήσεις επιστροφών, για τις οποίες δεν απαιτείται έλεγχος, θα πρέπει να εκδίδονται Ατομικά Φύλλα Εκπτωσης (ΑΦΕΚ) εντός 15 ημερών.

* Για τις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος, αυτός θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 2 μηνών, ενώ το ΑΦΕΚ θα πρέπει να εκδίδεται εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου.

* Εάν πρόκειται για ποσά επιστροφής κάτω των 300.000 ευρώ, θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο, εντός 10 ημερών από την εκκαθάριση της απαίτησης (και την έκδοση ΑΦΕΚ), σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να προσέλθει στη ΔΟΥ για την είσπραξη του ποσού, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά πληρωμής.

* Εάν πρόκειται για ποσά επιστροφής άνω των 300.000 ευρώ, η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών θα πραγματοποιείται το πολύ εντός δύο μηνών από την ημερομηνία εκκαθάρισης της απαίτησης (του ΑΦΕΚ).

* Σε κάθε περίπτωση, η ΔΟΥ θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό της επιστροφής ΦΠΑ με τυχόν οφειλές του φορολογούμενου, χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα