Με αφορμή τη διπλή δολοφονία στη Μάνη: "Ο κόσμος των αναβολικών είναι σκοτεινός..."

19:35 23/8/2014 - Πηγή: E-Typos



Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα υπάρχουν γυμναστήρια που έχουν μετατραπεί σε «φυτώρια» πορτιέρηδων και μπράβων καταστημάτων της παραλιακής, του κέντρου και των δυτικών προαστίων


«Υπόσχονται ότι θα χτίσεις σώμα σε χρόνο ρεκόρ. Οτι θα βγάζεις άπειρα σετ στην μπάρα και ότι όση ώρα θα είσαι στο γυμναστήριο θα είσαι στην τσίτα. Εσύ “ψήνεσαι” και παίρνεις τα σκευάσματα. Ορισμένα είναι ίδια με αυτά που δίνουν σε ταύρους και στα άλογα για να
τρέχουν σε κούρσες. Αυτά είναι που ποτέ δεν ελέγχονται από κανέναν. Αν δεν προσέξεις, σε στέλνουν στον αγύριστο. Ο κόσμος μας είναι σκοτεινός και τα λάθη δεν συγχωρούνται…».

Τα λόγια ανήκουν στον 30χρονο Γιώργο, πρώην αθλητή bodybuilding από την Αθήνα. Υστερα από ατελείωτες ώρες σε γυμναστήρια ομολογεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι μπορεί -ως ένα βαθμό- να μπει στην ψυχολογία των 19χρονων από τη δυτική Μάνη που φέρονται να πλήρωσαν 800 ευρώ στον 26χρονο δολοφονηθέντα Κωνσταντίνο Σγούρο για την αγορά αναβολικών ουσιών.

«Οσοι ασχολούνται ενεργά με το bodybuilding κάνουν και χρήση αναβολικών. Θεωρείται αυτονόητο. Αν δεν ξέρεις, όμως, πώς να τα χρησιμοποιήσεις, σου χαλάνε τη ζωή. Υπάρχουν παρενέργειες στην ψυχολογία σου. Εχεις νεύρα. Πολλά νεύρα. Σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι οι δύο 19χρονοι έφτασαν στο σημείο να δολοφονήσουν τον Κωνσταντίνο Σγούρο και τον Γιάννη Κομμάτη», προσθέτει ο Γιώργος.

Οι δράστες του διπλού φονικού πήγαιναν στο ίδιο γυμναστήριο στην Καλαμάτα με το ένα από τα θύματα, τον Κωνσταντίνο Σγούρο. Εκεί φέρονται να έμαθαν για τα αναβολικά και για το πώς μπορούν να «φουσκώσουν» πιο γρήγορα το σώμα τους.
Γυμναστήρια-φυτώρια «χτισμένων» σωμάτων υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και τα όρια πολλές φορές ανάμεσα στους «φουσκωτούς» και τους μπράβους γίνονται δυσδιάκριτα. Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, είναι ότι τα 17χρονα και 18χρονα παιδιά που «ψήνονται» για κρεατίνη και άλλες ουσίες είναι πολλά και έτοιμα να διαθέσουν χρήμα.

Ο γνωστός αθλητής bodybuilding και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, Δαυίδ Μπαλάσας, επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι «πιτσιρίκια από 17 έως 20 χρόνων έρχονται και με ρωτάνε: “Να πάρω αυτή την ουσία; Να πάρω εκείνη;”. Τους απαντάω όχι. Τους λέω ότι σε αυτή την ηλικία αν το κάνουν θα καταστραφούν. Το χειρότερο είναι ότι κυκλοφορούν κτηνιατρικά αναβολικά (veterinary) τα οποία είναι τα πιο βρόμικα. Τα πιτσιρίκια πρέπει να προστατευτούν».
Ο κ. Μπαλάσας προσθέτει ότι «το πιο εύκολο είναι να βρει κάποιος παράνομα σκευάσματα, καθώς μπορεί να τα παραγγείλει από το Ιντερνετ. Οσο για τα χρήματα που διαθέτουν οι χρήστες τους, το ποσό ξεκινά από 150 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός. Μία άλλη μόδα που παρατηρώ στα άτομα νεαρής ηλικίας που έρχονται στο γυμναστήριο είναι τα τατουάζ με εθνικιστικό περιεχόμενο. Κυρίως αυτό άρχισε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης».
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μέσα στα γυμναστήρια απλώνουν τα δίχτυα τους άτομα που αποφασίζουν να στήσουν «επιχειρήσεις» διακίνησης αναβολικών κάθε είδους: τεστοστερόνη, ανδροστενεδιόνη, στανοζόλη, νανδρολόνη. Το σοκαριστικό είναι ότι δεν διστάζουν να τα χορηγούν σε ανήλικους παρότι ξέρουν ότι μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

Τα άτομα αυτά υπόσχονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και επαγγελματική αποκατάσταση. «Οταν χτιστείς θα σε βάλω πόρτα σε νυχτερινό μαγαζί με μεροκάματο 50 ευρώ», φέρονται να λένε στους υποψήφιους πελάτες τους για να τους πουλήσουν σκευάσματα που παράγονται συνήθως σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία και η Μαλαισία. Ελεγχος από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι αυτονόητο ότι δεν πραγματοποιείται.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα υπάρχουν γυμναστήρια που έχουν μετατραπεί σε «φυτώρια» πορτιέρηδων και μπράβων καταστημάτων της παραλιακής, του κέντρου και των δυτικών προαστίων. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους πορτιέρηδες και τους μπράβους. Οι μπράβοι εκβιάζουν, δέρνουν, παίρνουν λεφτά.

Οι πορτιέρηδες απλά είναι στο μαγαζί και όταν γίνει φασαρία καθαρίζουν αυτοί. Τα άτομα και των δύο κατηγοριών δικτυώνονται σε αρκετές περιπτώσεις μέσα σε συγκεκριμένα γυμναστήρια. Συνήθως δε στο παιχνίδι μπαίνουν τα αναβολικά. Γιατί ο μπράβος και ο πορτιέρης επιβάλλεται να έχουν την ανάλογη εμφάνιση. Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας», τονίζει ιδιοκτήτης γυμναστηρίου που δεν θέλει να δημοσιευτεί το όνομά του.
Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βρει τραγικό θάνατο στη χώρα μας πέντε άτομα από αιτία που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη χρήση αναβολικών. Τελευταίο θύμα ένας 45χρονος αθλητής bodybuilding από τη Χαλκίδα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε παραλία της Εύβοιας.
«Τα σκευάσματα αυτά πλήττουν ανεπανόρθωτα κυρίως το συκώτι, την καρδιά και το πεπτικό σύστημα. Ευθύνονται ακόμη για μυοκαρδιοπάθεια, αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η Χαρά Σπηλιοπούλου, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ και καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο μικροσκόπιο τα δελτία παραγγελίας φαρμακευτικών σκευασμάτων

Τα δελτία παραγγελίας φαρμακευτικών σκευασμάτων που βρέθηκαν στο σπίτι του ενός εκ των δύο 19χρονων δραστών της διπλής δολοφονίας στη δυτική Μάνη με θύματα τον 26χρονο Κωνσταντίνο Σγούρο και τον 25χρονο Γιάννη Κομμάτη έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας.
Πρόκειται για δελτία που «δείχνουν», σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αγορά σκληρών αναβολικών, όμοια με αυτά που διακινούνται σε διάφορα γυμναστήρια. Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι τα ίδια σκευάσματα μπορεί να καταναλώνονται και από άλλους νεαρούς -ακόμα και ανηλίκους- στην Καλαμάτα και για το λόγο αυτό ερευνούν με προσοχή το ενδεχόμενο έμμεσης ή άμεσης εμπλοκής κάποιου κυκλώματος διακίνησης παράνομων ουσιών.
Αυτό που αναζητείται είναι η διαδρομή που ακολουθούν τα σκευάσματα για να φτάσουν στους παραλήπτες, στους οποίους μπορεί να παρουσιάζονται ως «καθαρά» και ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι δύο 19χρονοι που κατηγορούνται για το έγκλημα στη Μάνη φέρονται να έκαναν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και αναβολικών. Το πάθος τους για το bodybuilding ήταν το κοινό τους σημείο με τα δύο μεγαλύτερης ηλικίας από αυτούς θύματα. Τον 26χρονο Σγούρο τον γνώριζαν από γνωστό γυμναστήριο της Καλαμάτας, όπου πήγαιναν και οι ίδιοι. Ο 26χρονος, όπως λένε αστυνομικές πηγές, υποστήριζε ότι είχε βρει έναν «κανάλι» για να βρίσκει πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα. Ο ίδιος άλλωστε, όπως έλεγε στους φίλους του, κατανάλωνε εδώ και χρόνια συμπληρώματα διατροφής και διάφορες άλλες σκόνες.
Ο φίλος του, Γιάννης Κομμάτης, επίσης, είχε ασχοληθεί με τα συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, είχε γνωστοποιήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την πρόθεσή του να ανοίξει σύντομα κατάστημα πώλησης τέτοιου είδους σκευασμάτων στον τόπο καταγωγής του, τη Σάμο. Τον τελευταίο καιρό έλεγε σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με το μισθό που έπαιρνε ως καταδρομέας των ειδικών δυνάμεων του Στρατού και αναζητούσε άλλες πηγές εσόδων.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τόσο ο Σγούρος όσο και ο Κομμάτης δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τις διωκτικές αρχές. Για τον 25χρονο Κομμάτη εξετάζεται από τους άνδρες της Ασφάλειας το ενδεχόμενο να μην είχε προσωπική διαφορά με τους δολοφόνους του. Και αυτό γιατί το πιο πιθανό είναι να πήγε το μοιραίο βράδυ μαζί με τον Σγούρο στο ραντεβού θανάτου για να παρέχει προστασία στο φίλο του. Οταν, ωστόσο, ο ένας από τους 19χρονους άνοιξε πυρ με την καραμπίνα βρισκόταν ακριβώς δίπλα στον Σγούρο και έτσι τα πυρά τον σκότωσαν ακαριαία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Αναζητήσεις
κτηνιατρικα αναβολικα, δαυιδ μπαλασας
Τυχαία Θέματα