Μ. Ντράγκι: Στην Ελλάδα γίνεται πολλή προσπάθεια

21:45 23/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβλέπει επίμονα σημεία ότι βελτιώνεται η κατάσταση στην ευρωζώνη, "αν και παραμένουν οι αβεβαιότητες" σύμφωνα με δύο συνεντεύξεις του σε εφημερίδες διεθνούς εμβέλειας που δημοσιεύονται αύριο Παρασκευή.

"Η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη", δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", επισημαίνοντας συγχρόνως ότι μετά τον Ιανουάριο διαβλέπει επίμονα σημεία ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη "βελτιώνεται".

"Ο πιστωτικός τομέας είναι περισσότερο σταθεροποιημένος
τώρα. Πολλές κυβερνήσεις υιοθέτησαν αποφάσεις δημοσιονομικής σταθεροποίησης (...) το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζεται λιγότερο ευάλωτο συγκριτικά με 12 μήνες προγενέστερα, υπάρχει ανάκαμψη σε αριθμό αγορών ομολόγων", απαρίθμησε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα "Γουόλ στριτ τζέρναλ".

"Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σταδιακά σταθεροποιείται σε ένα μέτριο επίπεδο", επισήμανε, αποκλείοντας ρητά ότι "η ευρωζώνη πέρασε μια χαμένη δεκαετία", όπως συνέβη -κατά προσέγγιση- με την ιαπωνική οικονομία.

Συγχρόνως αποφάνθηκε ότι "δεν εκδηλώνονται στην ευρωζώνη πληθωριστικές πιέσεις", όταν ρωτήθηκε "μήπως προκαλούν πληθωρισμό τα τριετή ευνοϊκά δάνεια που έδωσε αθρόα η ΕΚΤ σε μεγάλες τράπεζες στην ευρωζώνη, παρά τις επιφυλάξεις της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας".

"Εμείς στην ΕΚΤ προσδοκούμε τα δάνεια αυτά να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις και 'νοικοκυριά", επισήμανε ο κ. Ντράγκι, την ώρα που οικονομολόγοι έχουν προϊδεάσει ότι με την ανωτέρω δανειοδότηση η ΕΚΤ ευνόησε την αγορά ομολόγων μελών της ευρωζώνης εκ μέρους των δανειοδοτούμενων τραπεζών. "Οι τραπεζίτες ας λάβουν τις αποφάσεις τους" σχετικά με τη χρήση των δανείων από την ΕΚΤ, δήλωσε επίσης.

Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι όσον αφορά τις δευτερογενείς αγορές ομολόγων (δηλαδή για το επίπεδο αγοραπωλησιών, μετά την πρώτη αγορά ενός κρατικού ομολόγου) τοποθετούμενος απέναντι στην τωρινή εξασθένηση του όγκου συναλλαγών, που εντάθηκαν πολύ την άνοιξη του '10, υπογράμμισε ότι "η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να παρέμβει" και θα διατηρήσει την ίδια στάση "όσο οι κεφαλαιαγορές θα εκπέμπουν σήματα, ότι παραμένουν ευάλωτες".

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι "καταβάλλονται προσπάθειες", την ίδια ώρα που γίνεται αντιληπτό ότι, "οι Έλληνες πολιτικοί συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους".

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα" για την Αθήνα "είναι να μην υλοποιηθούν" όσα αποφασίστηκαν ήδη, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Και εγώ εξεπλάγην από το έλλειμμα του ενθουσιασμού (από τους επενδυτές) μετά από τις αποφάσεις (στο Eurogroup) για το νέο πρόγραμμα" δανειοδότησης της Ελλάδας", δήλωσε ο αξιωματούχος στην ίδια αμερικανική εφημερίδα. "Πιθανώς τούτο να σημαίνει ότι οι κεφαλαιαγορές θέλουν προηγουμένως να διαπιστώσουν ότι, τα οικονομικά μέτρα θα υλοποιηθούν", πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα