Μ. Χοντορκόφσκι: Οι λεπτομέρειες μιας απελευθέρωσης

Ανανέωση 15.30

Ο ρώσος πρώην δισεκατομμυριούχος και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στον οποίο δόθηκε χάρη και επετράπη να ταξιδέψει στο Βερολίνο, αποκάλυψε σήμερα ότι δεν του επετράπη να έχει "την επιλογή" να παραμείνει στη Ρωσία μετά την απελευθέρωσή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι θα αφιερωθεί πλέον στην υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του.

"Δεν πρέπει να με θεωρείτε σύμβολο του ότι δεν υπάρχουν πια πολιτικοί κρατούμενοι στη Ρωσία", δήλωσε ο Χοντορκόφσκι
δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο του Τείχους του Βερολίνου, κοντά στο ιστορικό Τσέκποϊντ Τσάρλι.

"Θα κάνω το παν για να μην υπάρχουν πια, θα κάνω ό,τι μπορέσω", πρόσθεσε.

"Οι πολιτικοί αξιωματούχοι των δυτικών χωρών πρέπει να θυμούνται, στις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Πούτιν, ότι δεν είμαι ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος στη Ρωσία".

Πρόσθεσε πως η απελευθέρωσή του από τον Πούτιν "δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας θεμελιώδους αλλαγής" στη Ρωσία.

"Δεν είχα επιλογή τη στιγμή της απελευθέρωσής μου", αφηγήθηκε εξάλλου.

"Όταν με ξύπνησαν στις 2 το πρωί, μου είπαν ότι πάω σπίτι", είπε μ' ένα ειρωνικό χαμόγελο.

Διευκρίνισε πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον συνόδευσαν "μέχρι να κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου" που τον μετέφερε στο Βερολίνο.
Ο Χοντορκόφσκι ευχαρίστησε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ επειδή εργάσθηκε για την απελευθέρωσή του.

"Είμαι πολύ ευγνώμων στην Άγγελα Μέρκελ για το ρόλο που διαδραμάτισε, τον οποίο πληροφορήθηκα μόνον αφού έφθασα εδώ", δήλωσε. Ευχαρίστησε επίσης τα μέσα ενημέρωσης τα οποία κάλυπταν την υπόθεσή του τα δέκα χρόνια που έμεινε στη φυλακή.
"Μου έδωσαν βίζα ενός έτους, συνεπώς έχω μπροστά μου ένα χρόνο", απάντησε σ' ένα δημοσιογράφο ο οποίος τον ρώτησε αν θα παραμείνει στη Γερμανία.

Ο Χοντορκόφσκι τάχθηκε επίσης εναντίον ενός μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.
"Είναι μια γιορτή του αθλητισμού, μια γιορτή για εκατομμύρια ανθρώπους και, πιθανόν, δεν πρέπει κανείς να την χαλάσει", δήλωσε.
Ο ίδιος επανέλαβε επίσης πως δεν θα συμμετάσχει στη ρωσική πολιτική ούτε θα χρηματοδοτήσει την αντιπολίτευση στον Πούτιν. "Η μάχη για εξουσία δεν είναι για μένα", δήλωσε.

Ο Χοντορκόφσκι είπε επίσης ότι ελπίζει πως ο Πούτιν δεν θα μείνει ισοβίως στην εξουσία και κάλεσε τον πρέοδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πούτιν και να απελευθερώσει την ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.

Νωρίτερα σήμερα

Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πριν από δύο μέρες πήρε χάρη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ύστερα από δεκαετή παραμονή στη φυλακή, ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική ούτε θα διεκδικήσει τα περιουσιακά στοιχεία της πετρελαϊκής πρώην εταιρείας του, της Yukos.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πολιτικό περιοδικό The New Times, ο ίδιος είπε ότι η χάρη που έλαβε από τον πρόεδρο Πούτιν δεν συνοδευόταν από όρους, αλλά διευκρίνισε ότι στην επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο ανέφερε: "Δεν σκοπεύω να ανακατευτώ με την πολιτική και δεν σκοπεύω να δώσω μάχη για την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της Yukos".

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή κοντά στον Αρκτικό Κύκλο την Παρασκευή καθώς η Γερμανία του χορήγησε βίζα διάρκειας ενός χρόνου, δήλωσε ότι ζητώντας να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Πούτιν δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για κάτι.

Ο Χοντορκόφσκι, του οποίου η μητέρα πάσχει από καρκίνο και ο οποίος δήλωσε ότι ζήτησε χάρη για οικογενειακούς λόγους, είπε στο περιοδικό ότι θα επιστρέψει στη Ρωσία μόνο σε περίπτωση που είναι βέβαιος ότι θα μπορέσει να φύγει από τη χώρα ανά πάσα στιγμή για οικογενειακούς λόγους.
"Οι αρχές μας μπορούν να ισχυρίζονται με ειλικρίνεια ότι δεν με εξόρισαν. Αλλά γνωρίζοντας την πραγματικότητά μας, μπορούμε απόλυτα να καταλάβουμε ότι άφησαν να εννοηθεί πως επιθυμούν να εγκαταλείψω τη χώρα", είπε ο ίδιος.

Το 1995, ο 50χρονος σήμερα Χοντορκόφσκι έγινε ιδιοκτήτης της Yukos, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της μετασοβιετικής Ρωσίας. Άλλοτε ο πιο πλούσιος άνδρας της Ρωσίας, ο Χοντορκόφσκι συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2003 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Οι δικαστικές του περιπέτειες ξεκίνησαν το 2005, οπότε και κρίθηκε ένοχος για έξι από τις επτά κατηγορίες που τον βάρυναν.

Το 2007 η Γιούκος κήρυξε πτώχευση και το 2009 ξεκίνησε η δεύτερη δίκη του, στην οποία καταδικάστηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Χοντορκόφσκι δικάστηκε και πάλι το 2011 για υπεξαίρεση 218 εκατ. τόνων πετρελαίου.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η δίωξή του ήταν μία πολιτικά υποκινούμενη τιμωρία επειδή προκάλεσε την κυριαρχία του Πούτιν χρηματοδοτώντας τον αγώνα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) στο Μουσείο του Τείχους Τσέκποϊντ Τσάρλι, στην οποία θα μιλήσει για τα μελλοντικά του σχέδια, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες Σάββατο, συναντήθηκε με τους γονείς του για πρώτη φορά εκτός φυλακής, αλλά και με τον 27χρονο γιό του Πάβελ, ο οποίος ταξίδεψε στο Βερολίνο από τη Νέα Υόρκη όπου διαμένει.
Keywords
Τυχαία Θέματα