Λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο

20:48 11/8/2014 - Πηγή: E-Typos
Tο πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση, σχολίασαν σήμερα το απόγευμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές.

"Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς", σημείωναν χαρακτηριστικά τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη ενώ σχολίασαν ότι αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό
Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους "διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη".

Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. "Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση" είπαν οι ίδιοι.

Τις επόμενες ημέρες πάντως, θα ξεκινήσει σε επίπεδο Περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών. Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ήδη νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που δεν θα απορροφηθούν από τη ρωσική αγορά.

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων

Διυπουργική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την ΕΕ.

Μετά το τέλος της, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα, ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και, κατ΄ επέκταση, των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα, που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται».

Μέτρα στήριξης με αναδρομική ισχύ από την Ε.Ε. σε παραγωγούς ροδάκινων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα.

"Κατόπιν της πρόσφατης μείωσης των τιμών στις αγορές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης (. . .). Προτείνω σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ληφθούν επίσης έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι μεμονωμένοι παραγωγοί.

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, όμως θα έχει αναδρομική ισχύ από σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα όμως "η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Μόσχα μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην αγορά και να επιταχύνει την ανάγκη ανάληψης δράσης", πρόσθεσε η Επιτροπή.

"Δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω το νέο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ώστε να παράσχουμε σε εύθετο χρόνο και με αναλογικό τρόπο μια στήριξη στις αγορές (που αντιμετωπίζουν δυσκολίες). Αυτό το πρώτο βήμα είναι μια ένδειξη. Παρακολουθούμε στενά τις αγορές και δεν θα διστάσω να κάνω το ίδιο για να βοηθήσω και άλλους τομείς που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, εφόσον χρειαστεί", τόνισε ο Τσόλος.

Πριν ακόμη επιβληθεί το εμπάργκο από τη Ρωσία, οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών αντιμετώπιζαν προβλήματα, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών: μια ήπια άνοιξη που είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγή και ένα ζεστό, υγρό καλοκαίρι με μειωμένη κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται σε ετήσια βάση 2,5 εκατομμύρια τόνοι ροδάκινα και 1,2 εκ. τόνοι νεκταρίνια και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα