Λιβύη: Υπό τον έλεγχο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων η Μπάνι Ουαλίντ

Υπό τον έλεγχο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης πέρασε σήμερα το Μπάνι Ουαλίντ, μια πόλη που θεωρείτο προπύργιο του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Στο κέντρο της πόλης είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρώην αντάρτες και νυν μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, κυρίως από τη Μισράτα, τη γειτονική πόλη οι σχέσεις της οποίας με το Μπάνι Ουαλίντ
διακρίνονταν ανέκαθεν από αντιπαλότητας. Πολλοί πυροβολούσαν στον αέρα γιορτάζοντας την κατάληψη του Μπάνι Ουαλίντ ενώ ύψωσαν τη λιβυκή σημαία σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ωστόσο ότι ορισμένοι λεηλατούσαν και κατέστρεφαν κτίρια, πυροβολώντας με καλάσνικοφ ή εκτοξεύοντας ρουκέτες στα παράθυρα και τους τοίχους. Πολλοί από τους αρχηγούς των ενόπλων είπαν ότι η πόλη "έχει σχεδόν απελευθερωθεί", κάνοντας λόγο για μικρούς θύλακες αντίστασης στα νότια.
Οι πρώην αντάρτες διέσχιζαν τους έρημους δρόμους της πόλης πάνω σε οχήματα με βαρύ οπλισμό, πρόσθεσε η ίδια πηγή, περιγράφοντας μια "πόλη-φάντασμα", εγκαταλειμμένη από τους κατοίκους της.
Ο θάνατος ενός πρώην αντάρτη, του Ομράν Μπεν Σααμπάν, 22 ετών, ο οποίος απήχθη και βασανίστηκε στη Μισράτα, όξυνε τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών πόλεων οι οποίες είχαν επιλέξει αντίπαλα στρατόπεδα κατά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή και το θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Οι ένοπλοι, που στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τη Μισράτα, ανήρτησαν στο Μπάνι Ουαλίντ ένα τεράστιο πορτρέτο του 22χρονου.
Η κατάληψη του Μπάνι Ουαλίντ σημειώθηκε μία ημέρα μετά την πρώτη επέτειο από την ανακήρυξη της απελευθέρωσης της Λιβύης, μετά από οκτάμηνες συγκρούσεις. Παρά την ανακήρυξη αυτή ωστόσο, οι πρώην αντάρτες συνέχισαν να κατηγορούν την πόλη ότι προσφέρει καταφύγιο σε εγκληματίες και υποστηρικτές του παλαιού καθεστώτος που καταζητούνταν από τη δικαιοσύνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα