Λήμνος-σεισμός: Το Β. Αιγαίο γεννά δυνατούς σεισμούς αλλά σε μεγάλα θαλάσσια βάθη

21:02 24/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 19.00

Σεισμούς από 6,5 μέχρι 7,5 βαθμούς μπορούν τα δώσουν τα ρήγματα στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, απ΄όπου προήλθε ο σεισμός των 6,3 σήμερα στις 12:25.

Ωστόσο, αυτά τα ρήγματα, αν και συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς, δεν αποτελούν σημαντική σεισμική απειλή για τις κατοικημένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, γιατί
εντοπίζονται υποθαλάσσια, μακριά από δομημένες περιοχές.

Αυτά αναφέρει ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος εκτιμά ότι ο σημερινός σεισμός ως επιφανειακός (σεισμογόνο στρώμα 5-15 χιλιόμετρα) θα συνοδευτεί από πολλούς μετασεισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η δυναμικότητα και η προϊστορία της ενεργοποίησης των ρηγμάτων της Τάφρου δεν αποκλείει τη συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας τόσο στον σεισμογόνο χώρο του σημερινού σεισμού όσο και σε άλλα τμήματα της ζώνης πέραν αυτού, όπως ήδη εκδηλώνεται στον κόλπο του Σάρου Βορειοανατολικότερα» εκτιμά ο κ. Παυλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συσσώρευση τεκτονικών τάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή και γενικά η επίδραση αυτού του μεγάλου ρήγματος στη ενεργό δράση, δηλαδή στη σεισμικότητα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος και της θάλασσας του Μαρμαρά, είναι σημαντική.

«Ο σημερινός σεισμός μεγέθους κατά το Γεωδυναμικό 6,3 -κατά το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Κέντρο Euro-Med 6,9- και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης, Ίμβρου και Λήμνου πλησιέστερα στη Σαμοθράκη, ανήκει στη γνωστή και αρκετά καλά μελετημένη ζώνη των ενεργών ρηγμάτων της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου (υψηλής σεισμικότητας), η οποία αποτελεί προέκταση του μεγάλου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Είναι τυπικό ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης, δεξιόστροφο, Βορειανατολικής-Νοτιοδυτικής Διεύθυνσης, όπως προκύπτει από τον μηχανισμό γένεσης της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας» εξηγεί ο κ Παυλίδης.

Αναφέρει, εξάλλου, ότι στη βάση δεδομένων GreDaSS της Ερευνητικής Ομάδας του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ferrara-Ιταλίας και του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Ρώμης (INGV), η οποία δημιουργήθηκε με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προγράμματος SHARE (για την ομογενοποίηση όλων των ευρωπαϊκών - μεσογειακών σεισμολογικών δεδομένων), εμφανίζονται τα μεγάλα ρήγματα ως μονάδες για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και ως μεμονωμένες δομές που ενεργοποιήθηκαν σε προηγούμενους σεισμούς.

Νωρίτερα

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την παροχή βοήθειας σε Λήμνο και Σαμοθράκη, μεταξύ των οποίων νωρίτερα σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Στη Λήμνο υπάρχουν τρείς ελαφρά τραυματίες και υλικές ζημιές. Ο σεισμός χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες επιφανειακός και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, στα τουρκικά παράλια τη Σόφια καθώς και σε πόλεις της αν. Βουγλαρίας.

Ένας βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, "το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.

Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Με εντολή του κ.Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ.Μιχελάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δημοτικές αρχές της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σχετικά με αναφορές ζημιών και για την κάλυψη τυχόν σεκτάκτων αναγκών. Με εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ' όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Σύμφωνα με τη σεισμολόγο Γεωργία Πανοπούλου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών. Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. "Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας".Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, "η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο". Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "ο σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. 'Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο", όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, "οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές". Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, "τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα".
Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο.Στη Λήμνο, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας.Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.
Δεν υπήρξαν καταστροφές σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίσματα, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, τονίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Κατσιμίγας
Keywords
Τυχαία Θέματα