Λευκορωσία: Με προεδρ. διάταγμα απαγορεύεται η έξοδος από την χώρα σε αντιπολιτευόμενους

20:21 6/7/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο επιτρέπει στην KGB να απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα οποιουδήποτε βρίσκεται στη μαύρη λίστα της, σε ένα μέτρο που θεωρείται ότι έχει στόχο κυρίως την αντιπολίτευση.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας έχουν εφεξής το δικαίωμα να βάζουν στον κατάλογο με τους πολίτες της χώρας "στους οποίους απαγορεύεται προσωρινά η έξοδος από τη χώρα" όλους όσοι έχουν τεθεί υπό την επιτήρησή τους, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό της 4ης Ιουλίου, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στον επίσημο
ιστότοπο pravo.by.
Μέχρι τώρα η KGB της Λευκορωσίας είχε επισήμως το δικαίωμα να απαγορεύει την έξοδο από την χώρα μόνον των ατόμων που είχαν πρόσβαση σε μυστικά του κράτους.
Το μέτρο αυτό αποσκοπεί να ενισχύσει την καταστολή της αντιπολίτευσης στη χώρα αυτή, σύμφωνα με Λευκορώσους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Σήμερα βρίσκονται πολλοί αντιπολιτευόμενοι σε αυτήν τη λίστα. Δεν αποκλείω ότι οι αρχές θα μπορούσαν να καταχραστούν" τη νέα ρύθμιση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκάρι Πογκονιάιλο.
Στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Δίκαιος Κόσμος" Σεργκέι Καλιάκιν, ή ακόμη ένας περιφερειακός αξιωματούχος του Εθνικού Μετώπου της Λευκορωσίας, ο Ντμίτρι Σολοβιόφ.
Το Μάρτιο είχε ήδη απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα σε πολλούς αντιπολιτευόμενους, δημοσιογράφους και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ο Καλιάκιν.
Η αντιπολίτευση είχε τότε καταδικάσει τη σύνταξη μιας μαύρης λίστας, λέγοντας ότι αυτή περιείχε περισσότερα από 100 ονόματα.
Στην Λευκορωσία έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις λόγω της καταστολής και των συλλήψεων αντιπολιτευόμενων, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία το Δεκέμβριο του 2010 με ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ψήφων.
Keywords
Τυχαία Θέματα