Κυβέρνηση: Οι τελικές αποφάσεις για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και το φόρο ακινήτων

01:46 15/4/2013 - Πηγή: E-Typos

Τον καθορισμό κάθε μηνιαίας δόσης με βάση το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη προβλέπει η έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2012 χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία την οποία προωθούν η κυβέρνηση και η τρόικα.

Για χρέη που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ ή για χρέη μεγαλύτερου ύψους που οφείλονται από φυσικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη οικονομική δυσχέρεια (ζευγάρια άνεργων συζύγων κ.λπ.) δεν θα ισχύει το ανώτατο όριο των 48 μηνιαίων δόσεων. Για τα
χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ουσιαστικά ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων, αλλά ο αριθμός τους θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη! Για παράδειγμα, εάν κάποιος φορολογούμενος οφείλει 3.000 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημά του είναι μόλις 500 ευρώ, τότε, εφόσον συμφωνήσει με τον έφορο η δόση που θα δίνει κάθε μήνα να είναι ίση με το 5% του μηνιαίου εισοδήματός του, δηλαδή ίση με το ποσό των 25 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του ακόμη και σε 120 μηνιαίες δόσεις των 25 ευρώ εκάστη!

Οσοι φορολογούμενοι οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ αλλά δεν βρίσκονται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος, ταυτόχρονα όμως θα ισχύει και το πλαφόν των 48 μηνιαίων δόσεων.

Για χρέη προς τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά θα ισχύει μια άλλη «πάγια» ρύθμιση η οποία προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα συμφώνησαν οριστικά το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα του έτους 2013 να μετονομαστεί σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, να είναι μειωμένο κατά 15% σε σύγκριση με το «χαράτσι» του έτους 2012, να υπολογιστεί με τις ισχύουσες τώρα αντικειμενικές αξίες και να εισπραχθεί και πάλι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα