Κροατία: Έξοδο από την ύφεση το 2014 αναμένει η Παγκόσμια Τράπεζα

Στο 2014 τοποθετεί η Παγκόσμια Τράπεζα την έξοδο της Κροατίας από μια πενταετή ύφεση προς μια ήπια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 0,8%. Για το 2013 εκτιμάται ότι η κροατική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8%.

Οι παραπάνω προβλέψεις αναφέρθηκαν στη χθεσινή παρουσίαση, στο Ζάγκρεμπ, της έκθεσης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, υπό τον τίτλο "EU11 Regular Economic Report", η οποία αφορά στην παρακολούθηση και σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων στους τομείς των μακροοικονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων, που παρουσιάζουν
τα 11 νεότερα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά, στις 11 αυτές χώρες (EU11) καταγράφηκε τάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υποκινούμενη και από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης, στην οποία οδήγησαν τα σημάδια ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ, που εξήλθε την ίδια περίοδο από την ύφεση.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στα 11 νέα κράτη- μέλη της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1%- και στο 2,3% το 2014. Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία αναμένεται ότι θα είναι οι χώρες που θα "καθοδηγήσουν" την ανάκαμψη το επόμενο έτος, με εκτιμώμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ τους κατά 4,2%, 3,5% και 3% αντίστοιχα, ενώ μόνο η Σλοβενία αναμένεται ότι το 2014 θα παραμείνει σε ύφεση, της τάξης του 1%.

Η έκθεση επισημαίνει τις ποικίλες οικονομικές επιδόσεις που καταγράφηκαν μεταξύ των χωρών EU11 το εννεάμηνο του 2013, με τη Λετονία και τη Λιθουανία να ξεχωρίζουν, καθώς επέτυχαν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, όχι μόνο μεταξύ των νέων- χωρών μελών, αλλά στο σύνολο των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η ανάκαμψη της Κροατίας καθυστέρησε" δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κροατία, Σάνια Μαντζάρεβιτς Σούιστερ, διευκρινίζοντας ότι οι επιδόσεις της κροατικής οικονομίας το 2013 επηρεάστηκαν από ειδικές συνθήκες, που σχετίζονται με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013 και την αυτόματη αποχώρησή της από το Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA).

Ο τουρισμός και οι μέτριες τάσεις στο λιανικό εμπόριο συνέβαλαν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κροατίας, όμως ο βιομηχανικός τομέας παρέμεινε χωρίς κάποια πρόοδο.

"Αυτό επηρέασε την αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να 'σκαρφαλώνει' σε ποσοστά μεγαλύτερα του 17% και το ποσοστό απασχόλησης να μειώνεται, ιδίως μεταξύ των νέων" σημείωσε η κ. Σούιστερ, ενώ ως θετικές ενδείξεις επεσήμανε τη στασιμότητα του εξωτερικού χρέους της χώρας και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται και πιθανότατα θα υπερβεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους την τιμή αναφοράς του του 60% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στη Συνθήκη της ΕΕ, οδηγώντας στην υπαγωγή της χώρας στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP). "Αυτό απαιτεί την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ιδίως όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού" τόνισε το στέλεχος της Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτρέπει την Κροατία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχονται μέσω της διαδικασίας EDP, προκειμένου να σταθεροποιήσει εκ νέου τα δημόσια οικονομικά της. Τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν τη βελτίωση των επιδόσεων στην είσπραξη φορολογικών εσόδων, τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα και την περικοπή των επιδοτήσεων και προνομιακών κοινωνικών παροχών, όπως οι προνομιακές συντάξεις.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που συνιστώνται αφορούν την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγείας, την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα