Κοινή ευρ. στρατηγική για την ανάπτυξη ζητά, ο Κ. Σίλβα

20:11 11/4/2012 - Πηγή: E-Typos

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να εφαρμόσει μια στρατηγική για ανάπτυξη και την απασχόληση, αμβλύνοντας τις υφεσιακές παρενέργειες από τα μέτρα οικονομικής λιτότητας που έχουν υιοθετήσει τα μέλη της ΕΕ αντιμέτωπα με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία.

"Είναι θεμελιώδες --στο ευρωπαϊκό επίπεδο-- να εφαρμοστεί μια στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, απέναντι στην τωρινή οικονομική στασιμότητα", δήλωσε ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα στο τέλος των επίσημων συνομιλιών του με τον Αυστριακό

ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.

Κάτι τέτοιο, στην Πορτογαλία θα επιτρέψει "να μειωθεί η αρνητική επίπτωση από τα μέτρα που έχουν ληφθεί", στην κατεύθυνση της "σταθεροποίησης της πορτογαλικής οικονομίας", πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη ότι "η πορτογαλική κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει" έναντι των δανειστών της.

Οι αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η κυβέρνηση βύθισαν σε μια χωρίς προηγούμενο ύφεση την πορτογαλική οικονομία, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Φέτος η ανεργία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 14% του εργατικού δυναμικού και η εθνική οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον 3%.

Αναλυτές που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο πιθανολογούν την αναγκαιότητα επιπλέον δανεισμού της Λισαβόνας --πέραν των 78 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να λάβει τον Μάιο πέρυσι-- προκειμένου να μπορέσει η Πορτογαλία να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Φίσερ χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο "πρόκληση για την αλληλεγγύη στην ΕΕ" και συγχρόνως κατέστησε σαφές ότι "σε μια τέτοια περίπτωση, η Αυστρία δεν θα παραμείνει αδρανής".

Τέλος ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα κάλεσε αυστριακούς επενδυτές να δείξουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στη Λισαβόνα, προσδοκώντας απ' αυτό έσοδα περίπου 5,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014, ώστε να αποκλιμακωθεί το μεγάλο δημόσιο χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα