Κατάρριψη της πτήσης της Μalaysia: Συνολικά 298 οι νεκροί

03:27 18/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Συνολικά 298 άνθρωποι, ανάμεσά τους 154 Ολλανδοί, επέβαιναν στο μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ και συνετρίβη χθες στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν «283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο Χουμπ Χόρτερ, ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ.
Ο
Χόρτερ έδωσε έναν κατάλογο με τις εθνικότητες των επιβατών, διευκρίνισε όμως ότι η εθνικότητα περίπου 50 εξ αυτών δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.
Ο ίδιος εξήγησε ότι έχει επαληθευτεί πως στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Μαλαίσιοι, 11 Ινδονήσιοι, 6 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και 1 Καναδός.
Ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της Malaysia Airlines δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι στο αεροσκάφος Boeing 777 επέβαιναν Γάλλοι υπήκοοι.
Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Οι αρχές στο Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος με αντιαεροπορικό πύραυλο.
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σίπολ περί τις 12:15 (15:15 ώρα Ελλάδας), είπε ο Χόρτερ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς, σε δηλώσεις του για την συντριβή του αεροσκάφους, έκανε λόγο περί «μιας μαύρης ημέρας για την Ολλανδία».
Ο Τίμερμανς τόνισε ότι στα συνεργεία έρευνας και διάσωσης που θα μεταβούν στην περιοχή της συντριβής του Μπόινγκ 777 πρέπει να δοθεί «απρόσκοπτη και ασφαλής» πρόσβαση. Ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροπλάνο.
Σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το Μπόινγκ της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας επλήγη από πύραυλο, αλλά ακόμη —όπως δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί— ακόμη μελετούν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει ώστε να εξακριβώσουν εάν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες.
Σύμφωνα με μηνύματα στο Διαδίκτυο και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ανέφεραν ότι υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από τους αντάρτες οι οποίοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι πρόκειται για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ωστόσο είπε σήμερα πως θεωρεί ότι είναι η Ουκρανία εκείνη η οποία «φέρει την ευθύνη για αυτή την φοβερή τραγωδία».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο από την πλευρά του έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια» από μέρους των φιλορώσων αυτονομιστών.
Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ένδειξη ότι υπήρχαν επιζώντες στο σημείο όπου συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή, διευκρινίζοντας πως είδαν έναν μεγάλο αριθμό απανθρακωμένων σορών στην περιοχή όπου έπεσε.
Τμήματα της ατράκτου, όπως και η ουρά με τον λογότυπο της Malaysia Airlines, καθώς και αποσκευές, έχουν διασκορπιστεί σε μια τεράστια έκταση στο χωριό Γκράμποβε, κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ, στην περιοχή Ντονέτσκ. Στην περιοχή είχαν μεταβεί ομάδες των ανταρτών και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Οι αρχές των αυτονομιστών ανέφεραν ότι σοροί θυμάτων διακομίστηκαν στο Ντονέτσκ, ενώ πρόσθεσαν ότι θέλουν να στείλουν τα «μαύρα κουτιά», τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων της πτήσης και των συνομιλιών στο πιλοτήριο, στη Μόσχα για να εξεταστούν. Ωστόσο, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είχαν βρεθεί τα μαύρα κουτιά ως αργά χθες βράδυ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και να συζητήσει για τη συντριβή του αεροσκάφους, κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα