Και η ORIGINAL κατά Κατίδη για το φασιστικό χαιρετισμό του

13:42 17/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ενέργεια του Γιώργου Κατίδη να πανηγυρίσει το γκολ που πέτυχε στο χθεσινό αγώνα της ΑΕΚ με τη Βέροια, υψώνοντας το χέρι του σε μία κίνηση που σαφώς παρέπεμπε σε ναζιστικό χαιρετισμό. Παρότι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, με δηλώσεις του αλλά και ανάρτηση στο twitter, ζήτησε συγγνώμη και επικαλέστηκε
άγνοια για το συμβολισμό της ενέργειάς του, το επίμαχο στιγμιότυπο κάνει το γύρο του κόσμου, με την επισήμανση ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα, ενώ και τα ελληνικά ΜΜΕ αποδοκιμάζουν το περιστατικό.

Ο σύνδεσμος των οργανωμένων οπαδών της Ενωσης "Original", που παραδοσιακά τοποθετείται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, εξέδωσε ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα και καλεί τη διοίκηση της ΠΑΕ να απομακρύνει αμέσως τον νεαρό από τις τάξεις της ομάδας, ενώ αφήνει υποννοούμενα ότι η κίνηση του Κατίδη δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά κατευθυνόμενη. Την κίνηση του ποδοσφαιριστή καταδίκασε έντονα με χθεσινή ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Αριστερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το άρθρο 23, παρ. 1 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, ο Κατίδης κινδυνεύει με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον πέντε αγωνιστικών. Κίνδυνος όμως υπάρχει και για την ΑΕΚ, αφού η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου προβλέπει μηδενισμό ομάδας «εάν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη». Η τελευταία παράγραφος του άρθρου 23, πάντως, αφήνει περιθώρια ελαστικότητας αν υπάρχουν ελαφρυντικά ή αν «... ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ή η ομάδα είναι σε θέση να αποδείξει ότι δεν ήταν υπεύθυνος (-η) ή ήταν υπεύθυνος (-η) σε μικρό βαθμό για τις εν λόγω παραβάσεις».

ΠΑΕ ΑΕΚ: Σε απολογία την Τρίτη ο Κατίδης

Σε απολογία από την ΠΑΕ ΑΕΚ κλήθηκε ο Γιώργος Κατίδης, για την ενέργειά του να χαιρετίσει με έκδηλα φασιστικό τρόπο, μετά το γκολ που σημείωσε στη χθεσινή αναμέτρηση με τη Βέροια. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής καλείται την Τρίτη να δώσει εξηγήσεις στη διοίκηση του συλλόγου, τη στιγμή που οι φίλαθλοι της Ενωσης, είτε μεμονωμένα είτε μέσω των οργανωμένων συνδέσμων, ζητούν την άμεση αποπομπή του από την ομάδα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «... ακολούθως (σ.σ. μετά την απολογία του) το Δ.Σ θα συνεδριάσει ώστε να αποφασιστεί το μέλλον του ποδοσφαιριστή».

Παράλληλα, και ανεξάρτητα από τη δεδομένη κλήση του Κατίδη από την πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, το θέμα θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της διοργανώτριας αρχής, την Τετάρτη. Για καταδικαστέα πράξη που θα πρέπει να επιφέρει τις ανάλογες συνέπειες έκανε λόγο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "NovaΣΠΟΡ FM", ενώ χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της ΕΠΟ να τον αποκλείσει δια βίου από τις εθνικές ομάδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα