Ισπανία-EKT: Δεν είναι δικαιολογημένες οι πιέσεις των αγορών

14:35 11/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Η κλίμακα των πιέσεων που ασκούν οι αγορές στην Ισπανία δεν είναι δικαιολογημένη, δεδομένων των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή της και της δυνατότητας της αγοράς ομολόγων που συνεχίζει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ.
Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε χθες κοντά στο 6%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τη μείωση του υψηλού
δημοσιονομικού ελλείμματός της, το οποίο διαμορφώθηκε πέρυσι στο 8,5% του ΑΕΠ.
Σήμερα, η απόδοση των ισπανικών ομολόγων υποχώρησε ελαφρά στο 5,92%. "Σήμερα βλέπουμε μεγαλύτερες ενδείξεις ομαλοποίησης σε μία ομάδα τμημάτων της αγοράς. . .αλλά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι η εξομάλυνση παραμένει εύθραυστη", δήλωσε ο κ. Κερέ σε συνέδριο στο Παρίσι.
Ο κ. Κερέ, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της το Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων (Securities Market Programme, SMP), εφόσον υπάρξει ανάγκη. Οι δηλώσεις του φαίνεται ότι ανοίγουν τον δρόμο για την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού, κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και άλλων χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στην πολιτική βούληση της Ισπανίας να μειώσει το έλλειμμά της, ο κ. Κερέ δήλωσε: "Η πολιτική βούληση υπάρχει, κάτι που με κάνει να σκέπτομαι ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην αγορά δεν αντανακλά τα βασικά δεδομένα. Δεν υπάρχει λόγος για να μην ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στην Ισπανία. Έχουμε ένα μέσο παρέμβασης, το SMP, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, αλλά υπάρχει".
Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επέμειναν ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ισπανία από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Το ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα βοήθεια από την Ευρώπη διέψευσαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας κ. Λουίς Ντε Γκίνδος και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κριστόμπαλ Μοντόρο.
Ο κ. Κερέ δήλωσε ότι οι δύο δημοπρασίες τριετών δανείων που έκανε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο βοήθησαν στην ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς, κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες για να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις. "Οι τράπεζες πρέπει να επιτύχουν στους στόχους τους για την επάρκεια κεφαλαίων, να βελτιώσουν το προφίλ της χρηματοδότησής τους και να ξαναρχίσουν τον δανεισμό", είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, με βάση τους ορισμούς της ΕΚΤ, υπάρχει μία υπερβάλλουσα ρευστότητα περίπου 800 δισ. ευρώ στο ευρωσύστημα, αλλά αυτή δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα