Ιρλανδία: Ικανοποίηση ΔΝΤ για την οικ. πολιτική της κυβέρνησης

20:35 2/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Το ΔΝΤ παραμένει ικανοποιημένο από τις ενέργειες της κυβέρνησης στην Ιρλανδία "στην κατεύθυνση ανάταξης της οικονομίας, η οποία θα αποφύγει την ύφεση παρά τα προβλήματα στην ευρωζώνη", σήμερα όμως ως προτεραιότητα έθεσε "τη συρρίκνωση της ανεργίας".

Στην πέμπτη κατά σειρά έκθεση του αφότου το Δουβλίνο συνήψε τη δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ,
ύψους 85 δισ. ευρώ, ακόμα μια φορά το ΔΝΤ χαιρέτισε τις επιμέρους κυβερνητικές ενέργειες με άξονά τους την ανάταξη της οικονομίας -"παρά το επιδεινωμένο εξωτερικό περιβάλλον".

Η κάμψη του ποσοστού της ανεργίας, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται πάνω από το 14%, πρέπει να γίνει κυβερνητική προτεραιότητα "διασφαλίζοντας την επιτυχία" του δανειακού προγράμματος, ανέφερε το ΔΝΤ.

Αυτές τις μέρες, το Ταμείο διέθεσε στο Δουβλίνο επιπλέον ποσό 3,2 δισ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό στο μεταξύ.

Η Ιρλανδία κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα -από 30% του ΑΕΠ στα τέλη του 2010, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης που προκάλεσε καταρρεύσεις ομίλων στον τραπεζικό της τομέα- πέρυσι τον Δεκέμβριο περί το 10%, ανακοινώνει το ΔΝΤ.

Φέτος στα τέλη του έτους η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει θέσει στόχο το έλλειμμα να μειωθεί στο 8,6% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι περί το 2015 το Δουβλίνο χωρίς ανάσχεση της ανειλημμένης προσπάθειας μπορεί να περιορίσει στο 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, "η κρίση κρατικού χρέους που κατατρύχει την ευρωζώνη δυσχεραίνει την ανωτέρω προσπάθεια".

Για όλο το 2012, το ΔΝΤ προβλέπει πραγματιστικά ανάπτυξη με θετικό πρόσημο για την ιρλανδική οικονομία της τάξης του 0,5% .

Με μεγάλο μέρος του 2011 διήλθε πάντως ύφεση η ιρλανδική οικονομία.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι μειώνονται τα επιτόκια των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων, "οιωνός που επιτρέπει την επάνοδό τους στις χρηματαγορές ήδη από το ερχόμενο έτος".
Keywords
Τυχαία Θέματα