Ιράκ: Τρίτη θητεία για τον Μαλίκι μετά από δικαστική απόφαση

12:30 11/8/2014 - Πηγή: E-Typos
Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ επιβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός του Νούρι αλ-Μάλικι είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ιρακινού κοινοβουλίου, δικαιώνοντάς τον στην απόφασή του να προσφύγει κατά του προέδρου της χώρας με την κατηγορία ότι δεν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που προέρχεται από την μεγαλύτερη ιρακινή κοινοβουλευτική δύναμη.

"Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ανακοινώνει ότι επιβεβαιώνει ότι το Κράτος Δικαίου είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο", μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα,
ο ιρακινός πρόεδρος οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό που προέρχεται από το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα του ιρακινού κοινοβουλίου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στον αλ-Μάλικι να διεκδικήσει τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

Η εξέλιξη αυτή "είναι πολύ προβληματική και περιπλέκει πάρα πολύ την κατάσταση", σχολίασε ανώτατος ιρακινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Νούρι αλ-Μάλικι ανθίσταται πεισματικά στις πιέσεις να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μίας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας, πιέσεις που προέρχονται τόσο από τις δυτικές χώρες, όσο και από το σιιτικό πολιτικό στρατόπεδο, αλλά και από μέλη της θρησκευτικής ηγεσίας της σιιτικής κοινότητας.

Βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και επικρίνεται για τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας και για την περιθωριοποίηση της σουνιτικής κοινότητας του Ιράκ, που οδήγησε στον κατακερματισμό της ιρακινής κοινωνίας. Κατηγορείται για την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών και την περιθωριοποίηση των σουνιτών, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Τού επιρρίπτεται επίσης η ευθύνη για την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του ιρακινού στρατού κατά την πρώτη φάση της προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι, αντιπρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter ότι πολιτικός σχηματισμός αποτελούμενος από τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα του Ιράκ είναι έτοιμος να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, αμφισβητώντας ευθέως τον Νούρι αλ-Μάλικι.

Η ανακοίνωση του Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι μέσω του Tweeter έρχεται μετά την ασυνήθη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε στρατηγικές περιοχές της Βαγδάτης που έγινε αντιληπτή τη νύκτα, λίγη ώρα αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι γνωστοποίησε την απόφασή του να προσφύγει κατά του προέδρου της χώρας τον οποίο κατηγορεί ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

Από το Σίδνεϊ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο σχηματισμός ιρακινής κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και κάλεσε τον Νούρι αλ-Μάλικι να μην κλιμακώσει περαιτέρω την πολιτική ένταση.

"Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Ιράκ και ελπίζουμε ότι ο κ.Μάλικι δεν θα πυροδοτήσει την ένταση. Ολοι οι Ιρανικοί πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα: ότι δεν θα υπάρξει διεθνής υποστήριξη για οτιδήποτε αποτελεί παρεκτροπή από την ισχύουσα νόμιμη συνταγματική διαδικασία.
Keywords
Τυχαία Θέματα