Ιράκ: Aγωγή κατά της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας MMS

14:22 5/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αγωγή εναντίον της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Marine Management Services (MMS) για τον ρόλο της στην εξαγωγή αργού πετρελαίου από την αυτόνομη ιρακινή επαρχία του Κουρδιστάν, η οποία σύμφωνα με τη Βαγδάτη είναι παράνομη.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλη μια κίνηση της Βαγδάτης στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποθαρρύνει τους ενδεχόμενους πελάτες και να αποτρέψει τις ανεξάρτητες εξαγωγές αργού από το Κουρδιστάν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση
υποστηρίζει ότι αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διαχειρίζεται τις πωλήσεις όλου του ιρακινού πετρελαίου.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ ανέφερε σήμερα ότι η MMS μετέφερε με πέντε πλοία αργό πετρέλαιο για λογαριασμό της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (ΚΠΚ) το οποίο παραλάμβαναν από ένα τουρκικό λιμάνι.

«Η MMS διευκόλυνε ενεργά την παράνομη προσπάθεια της ΚΠΚ να εξάγει (πετρέλαιο, και) αγνόησε επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις ότι το αργό πετρέλαιο που μετέφερε δεν ανήκει στην ΚΠΚ», σημείωσε η ιρακινή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πότε και πού υπέβαλε την αγωγή της η κυβέρνηση του Ιράκ.

«Η MMS είναι υπόλογη για ζημίες ύψους τουλάχιστον 318 εκατ. δολαρίων, και πιθανόν πολύ υψηλότερες, ως αποτέλεσμα της ηθελημένης και ενεργής συμμετοχής της στην παράνομη προσπάθεια της ΚΠΚ να εξάγει αργό πετρέλαιο», ανέφερε.

Η MMS, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά διαδικασία δικαστικής δίωξής της από την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι απλώς μετέφερε αγαθά, στο πλαίσιο συμβατικών της υποχρεώσεων.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της διένεξης και η όποια νομική προσφυγή εναντίον μας από μέρους της ιρακινής κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση, ασύνετη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρό τρόπο διότι δεν έχει βάση και υπόσταση», ανέφερε η MMS σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Τα αγαθά σε αυτή την περίπτωση είναι αργό πετρέλαιο, το οποίο σύμφωνα με την ΚΠΚ είναι δικαιωματικά δικό της», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η MMS ανέφερε πως εάν υπάρχει οποιαδήποτε διένεξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φορτίων που μετέφερε, αυτή πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση στη Βαγδάτη και την ΚΠΚ, «είτε μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό μιας νομικής διαδικασίας».

Οι Κούρδοι άρχισαν να εξάγουν αργό τον Μάιο, διαμέσου ενός ανεξάρτητου πετρελαιαγωγού που φθάνει από τα κοιτάσματα στο βόρειο Ιράκ στο έδαφος της Τουρκίας και από εκεί καταλήγει σε έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι Τζεϊχάν, στην Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα, έχουν φορτωθεί σε δεξαμενόπλοια πάνω από 10 εκατ. βαρέλια αργού από το λιμάνι αυτό, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη της ΚΠΚ για σχόλια.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ υποστηρίζει πως η MMS δήλωσε ψευδείς προορισμούς των δεξαμενόπλοιών της, έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα καταγραφής της θέσης τους για να αποφεύγει τον εντοπισμό τους και ότι μετέφερε αργό σε άλλα πλοία στα ανοικτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια διαδικασία που χαρακτήρισε «επικίνδυνη».

Ένα από τα δεξαμενόπλοια της MMS, το United Kalavrvta, βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά των ακτών του Τέξας από τον Ιούλιο μεταφέροντας αργό η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια.

Οι διενέξεις που αφορούν τη μεταφορά φορτίων αμφισβητούμενης κυριότητας διά θαλάσσης είναι μάλλον συνηθισμένες σε διεθνές επίπεδο.
Keywords
Αναζητήσεις
irak mms
Τυχαία Θέματα