ΗΠΑ: Βαριές κυρώσεις σε Έλληνα για συνεργασία με το Ιράν

22:16 14/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε απόψε τη σημερινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα και εταιρίες που "παραβίασαν τις κυρώσεις" κατά του Ιράν, ανάμεσά τους και ο Έλληνας επιχειρηματίας, Δημήτρης Καμπής.
Όπως τονίζεται, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημήτρη Καμπή, προέδρου της εταιρίας ναυπλιακών μεταφορών Impire Shipping Ltd και παράλληλα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί του.

Ο κ. Καμπής με δηλώσεις του από την Αθήνα
σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι "όλα αυτά είναι άσχημες φήμες που δημιουργούνται από τους ανταγωνιστές μας, γιατί προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς".

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβληθούν κυρώσεις στον Έλληνα επιχειρηματία Δρ. Δημήτρη Καμπή και στην εταιρία Impire Shipping για τη συγκάλυψη της ιρανικής προέλευσης αργού πετρελαίου, αποκρύπτοντας τον έλεγχο ενός σκάφους από την Εθνική Ιρανική Εταιρία Tanker (NITC), όπως επισήμανε.

Η υπόθεση με τον Έλληνα επιχειρηματία είχε έρθει στο προσκήνιο πριν λίγο καιρό, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είχαν υποστηρίξει ότι η Τεχεράνη βρήκε τον τρόπο να σπάει το εμπάργκο και να πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το Ιράν χρησιμοποιεί ξένους μεσάζοντες προκειμένου να ενοικιάσει πεπαλαιωμένα δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.

Όπως είχε υποστηριχθεί, στη συγκεκριμένη υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται και ο Έλληνας επιχειρηματίας, Δημήτρης Καμπής, ο οποίος κατηγορείται σήμερα από τις αμερικανικές αρχές ότι αγόρασε πέρυσι οκτώ δεξαμενόπλοια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά ιρανικού αργού πετρελαίου. Ο κ. Καμπής είχε προβεί σε δηλώσεις και πριν δυο εβδομάδες διαψεύδοντας τις κατηγορίες και τονίζοντας ότι δεν είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με τη ναυτιλία και πως για τον ίδιο η αγορά δεξαμενόπλοιων αποτελεί "νέα επιχειρηματική δραστηριότητα".

Εν τω μεταξύ, στην επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες διαβίβασε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τα στοιχεία του Έλληνα επιχειρηματία και της αλλοδαπής εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, που φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε ένα δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών με εταιρείες - βιτρίνες, οι οποίες επέτρεπαν στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να διαθέτει πετρέλαιο σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε σήμερα εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στην αλλοδαπή εταιρεία, προκειμένου να εξεταστεί η άρση της άδειας εγκατάστασής της.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι από τη σχετική προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν διαπιστώνεται καμία εμπλοκή στην υπόθεση αυτή πλοίων ελληνικής σημαίας ή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Τεχεράνης έχει επιβληθεί απο την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα και επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που το παραβιάζουν.

Ηδη στις ΗΠΑ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του συγκεκριμένου Έλληνα επιχειρηματία και προέδρου της εταιρείας ναυπλιακών μεταφορών Impire Shipping Ltd και παράλληλα απαγορεύθηκε σε Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί του.

Η υπόθεση του ήρθε στο προσκήνιο πριν από λίγο καιρό, καθώς Δυτικοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ανέφεραν ότι η Τεχεράνη, χρησιμοποιώντας ξένους μεσάζοντες που είχαν ενοικιάσει μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια, κατάφερε να πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα