ΗΠΑ-Πακιστάν: Aνάγκη για ένα σταθερό Αφγανιστάν

13:40 27/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν με στόχο την σταθερότητα του Αφγανιστάν.

"Έχουμε και οι δύο συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν και για την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής", τόνισε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της Σεούλ για την ασφάλεια των πυρηνικών.

Είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες, από τον περασμένο Μάιο, όταν αμερικανοί κομάντο σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν
στο Πακιστάν.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε την επιδείνωση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Ισλαμαμπάντ και εξέφρασε την ελπίδα η συζήτηση στο πακιστανικό κοινοβούλιο για τον επαναπροσδιορισμό των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι ισορροπημένη και να σέβεται τις ανάγκες των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην περιοχή.

"Η προσέγγιση πρέπει να είναι ισορροπημένη και να σέβεται την κυριαρχία του Πακιστάν, αλλά και τις δικές μας ανησυχίες σε σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και την ανάγκη μας να πατάξουμε την τρομοκρατία", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Η συνεργασία του Πακιστάν θεωρείται σημαντική για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την σταθερότητα του Αφγανιστάν πριν από την αποχώρηση των περισσότερων ξένων δυνάμεων από τη χώρα το 2014.

"Είμαι ικανοποιημένος για την απόφαση να επανεξετάσει το κοινοβούλιο τη μορφή των σχέσεων μας", υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Και κατέληξε λέγοντας: "Υπήρξαν στιγμές -για να είμαστε ειλικρινείς- τους τελευταίους μήνες που σημειώθηκαν εντάσεις στις σχέσεις μας".
Keywords
Τυχαία Θέματα