ΗΠΑ: Καταδίκη για Ιρανό που σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρεσβευτή της Σ. Αραβίας

20:21 30/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Σε κάθειρξη 25 ετών καταδικάστηκε σήμερα ένας Αμερικανός ιρανικής καταγωγής ο οποίος ομολόγησε ότι το 2011 επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, μια υπόθεση στην οποία εμπλεκόταν και το Ιράν, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο Μανσόρ Αρμπαμπσιάρ, 58 ετών, πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το Τέξας, είχε δηλώσει ένοχος τον περασμένο Οκτώβριο, υποστηρίζοντας ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Σαουδάραβα διπλωμάτη σε συνεργασία με αξιωματικούς του ιρανικού στρατού.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη και σε βάρος ενός άλλου προσώπου, του Γολάμ Σακουρί, που σύμφωνα με την εισαγγελία ήταν μέλος μιας μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Ο Σακουρί δεν έχει συλληφθεί.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Αρμπαμπσιάρ επιχείρησε να πληρώσει Μεξικανούς εμπόρους ναρκωτικών για να σκοτώσουν τον πρεσβευτή. Το υποτιθέμενο μέλος του μεξικανικού καρτέλ στο οποίο πρόσφερε 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το φόνο ήταν στην πραγματικότητα πληροφοριοδότης της DEA, της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή του, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Αρμπαμπσιάρ ισχυρίστηκε ότι τον είχαν στρατολογήσει και τον πλήρωναν άτομα για τα οποία πίστευε ότι ήταν "υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Δύναμης Κοντς" (οι ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης). Ο στόχος τους ήταν να δολοφονήσουν τον πρεσβευτή ενώ θα βρισκόταν σε κάποιο εστιατόριο της Ουάσινγκτον.

Όπως ήταν φυσικό, το σχέδιο για τη δολοφονία του διπλωμάτη Άντελ αλ Τζουμπέιρ δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή.

"Δεν μπορώ να αλλάξω όσα έκανα", δήλωσε λακωνικά ο Αρμπαμπσιάρ στο δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου ζητούσαν να του επιβληθεί μικρότερη ποινή —10ετής κάθειρξη— υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης τους πάσχει από διπολική διαταραχή. Ωστόσο ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που του επέβαλε την ποινή της 25ετούς κάθειρξης έκρινε ότι "ήταν πλήρως υπεύθυνος για τις πράξεις του".
Keywords
Τυχαία Θέματα