ΗΠΑ: Έκπληξη από Μπερνάνκι, καθώς η Fed θα συνεχίσει την πολιτική αγοράς ομολόγων

23:23 18/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, προκαλώντας έκπληξη στις αγορές παράγοντες των οποίων ανέμεναν να μειώσει τις μηνιαίες αγορές της κατά ένα μικρό ποσοστό, ενώ διατήρησε το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν.

«Η Επιτροπή (Νομισματικής Πολιτικής — FOMC) αποφάσισε να αναμείνει περισσότερα στοιχεία τα οποία
να τεκμηριώνουν ότι η ανάκαμψη (της οικονομίας) θα είναι βιώσιμη, προτού προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fed.

Εξάλλου η Fed αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας για το 2013 και το 2014, όμως βελτίωσε οριακά τις προβλέψεις της για το ποσοστό ανεργίας.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0% ως 2,3% φέτος, μειωμένο κατά 0,3% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο.

Παράλληλα η ομοσπονδιακή τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της και για το 2014, που πλέον κυμαίνονται μεταξύ του 2,9% και 3,1% έναντι του 3,0% και 3,5% τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί (μεταξύ 3% και 3,5%), όπως και το 2016 (από 2,5% ως 3,35%).

Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, η Fed εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη μειώνοντας τις εκτιμήσεις της για φέτος στο 7,1% από 7,3% και στο 6,4% από 6,8% για το 2014.

Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να πέσει οριστικά κάτω από το όριο του 6,5% το 2015 (5,9% ως 6,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της).

Εξάλλου η Fed ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αυξήσει το βασικό της παρεμβατικό επιτόκιο, που διατηρεί κοντά στο μηδέν από το 2008, μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 6,5%. Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν στο 7,3%.

Το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή της Fed. Λίγο πριν από τις 22:00 (ώρα Ελλάδας), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανέβαινε 172,09 μονάδες (+1,11%) στις 15.701,82, ο S&P 500 κέρδιζε 23,71 μονάδες (+1,39%) στις 1.728,47 και ο Nasdaq ανέβαινε κατά 41,207 μονάδες (+1,1%), στις 3.786,906.

Μια ακόμη σκληρή σύγκρουση ξεκινά στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προωθούν ένα σχέδιο για την βραχυπρόθεσμη αποφυγή του κινδύνου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών μετά την 1η Οκτωβρίου, όμως το σχέδιο αυτό αναμένεται να προκαλέσει μία ακόμη σύγκρουση στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Το Ρεπουμπλικανικό σχέδιο εξάλλου δεν αναμένεται να αποτρέψει μεσοπρόθεσμα το ξέσπασμα μιας ακόμη πολιτικής σύγκρουσης που ενέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να κηρύξει στάση πληρωμών. Το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους αναμένεται να ξεπεραστεί στα μέσα του Οκτωβρίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το επιτρεπόμενο όριο του χρέους.

Και φέτος, όπως και τις προηγούμενες φορές που ανέκυψε πολιτική σύγκρουση για τα δημοσιονομικά, το αποτέλεσμα μοιάζει αβέβαιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται βαθύτατα διχασμένοι όσον αφορά την τακτική τους προσέγγιση και οι σχέσεις του προέδρου Ομπάμα με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο έχουν επιδεινωθεί, λόγω διαφωνιών για τη Συρία και των επιλογών του προέδρου όσον αφορά τα πρόσωπα-κλειδιά που διόρισε στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, την Fed.

Προς το παρόν, η κοινοβουλευτική αυτή χορογραφία συμπεριλαμβάνει ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο ίσως εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός της εβδομάδας. Ο πρόεδρος του σώματος, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, προσπαθεί να εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού προσφέρουν χρηματοδότηση ως και την 15η Δεκεμβρίου. Δεν θα αίρονται οι αυτόματες περικοπές δαπανών.
Η προσπάθεια αυτή του Μπένερ διευκολύνεται από το γεγονός ότι τη φρασεολογία στο νομοσχέδιο έχουν διατυπώσει οι Ρεπουμπλικάνοι, που αφήνουν να γίνει σαφές ότι δεν θα διατεθούν χρήματα για το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα να επιχορηγηθεί η περίθαλψη σε ανασφάλιστους Αμερικανούς από τον επόμενο μήνα.
Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία αναμένεται να παραλάβει το νομοσχέδιο αυτό, να διαγράψει τα εδάφια για το πρόγραμμα αυτό και να τη στείλει ξανά στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την οριστική του έγκριση και την αποστολή του στον πρόεδρο για επικύρωση. Αλλά για να το επιτύχει, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ πρέπει να βρει τουλάχιστον έξι Ρεπουμπλικάνους που θα δεχθούν να συμβάλουν.
Παρότι αντιτίθενται στο πρόγραμμα του Ομπάμα για την περίθαλψη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θεωρούν μάταιη και πολιτικά αυτοκτονική τη σύνδεσή του με τα δημοσιονομικά και το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού. Εάν ο Ριντ τα καταφέρει και το τροποποιημένο νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, ο κίνδυνος προσωρινά θα έχει αποφευχθεί.

Κατόπιν, θα αρχίσει η δεύτερη μάχη, η συζήτηση για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού (16,7 τρισεκ. δολάρια). Οι συγκρούσεις για το θέμα αυτό στο παρελθόν είχαν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Και σε αυτή την περίπτωση οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα με αμφιλεγόμενες ιδέες, όπως το να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας που έχει εισηγηθεί ο πρόεδρος ή να προωθηθεί ταυτόχρονα η έγκριση του πετρελαιαγωγού Keystone.

Σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου, ο Μπένερ προειδοποίησε ότι η σύγκρουση για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους φέτος "δεν θα διαφέρει" από εκείνη του 2011.
Το αδιέξοδο του 2011 είχε προκαλέσει τέτοια αβεβαιότητα που οδήγησε τελικά στην πρώτη υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από έναν οίκο αξιολόγησης στην Ιστορία.
Keywords
Τυχαία Θέματα