ΙΟΒΕ: Κέρδος έως 1,8 δισ. ευρώ αν αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά

17:19 10/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Η αξιοποίηση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες μέσα από πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρεται σε ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ, που περιλαμβάνεται στη τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Η εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ συμπεριλαμβάνει τον αντίκτυπο της διαδικασίας υλοποίησης συγκεκριμένων έργων πολιτισμού (κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της
Ακρόπολης), των εσόδων που θα προκύψουν από τη λειτουργία τους, καθώς και από την αύξηση της τουριστικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα των περισσότερων αφίξεων ξένων επισκεπτών από το εξωτερικό και της επέκτασης της διαμονής τους.
Η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ από το πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εκτιμάται μεταξύ 530 εκατ. ευρώ έως και 1,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ανάλογα με την τελική έκταση των επενδύσεων του προγράμματος. Αντίστοιχα, από την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας μπορεί να προέλθει σημαντική αύξηση της απασχόλησης, με τις σχετικές εκτιμήσεις για τις νέες θέσεις εργασίας να κυμαίνονται μεταξύ 12.000 και 38.000.
Το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της τουριστικής κατανάλωσης. Άνοδος των αφίξεων κατά 10% στα αεροδρόμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και του Αράξου σε συνδυασμό με επιμήκυνση της παραμονής στις περιοχές αυτές κατά μισή ημέρα συνεπάγεται επιπλέον τουριστική δαπάνη 218 εκατ. ευρώ, η συνολική επίδραση της οποίας στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται στα 340 εκατ. ευρώ, ενώ σε όρους απασχόλησης συνεπάγεται τη δημιουργία περίπου 9100 θέσεων εργασίας.
Αντίστοιχα, η συνολική επίδραση στο ακαθάριστο προϊόν σχεδόν διπλασιάζεται στην περίπτωση που οι (αεροπορικές) αφίξεις ξένων επισκεπτών αυξηθούν κατά 20%, συγκριτικά με το 2010, και ταυτόχρονα η διάρκεια παραμονής επεκταθεί κατά μια μέρα. Η εξέλιξη αυτή θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 15.000 περίπου νέων θέσεων απασχόλησης. Τέλος, στην περίπτωση επέκτασης της παραμονής κατά 2 μέρες και αύξησης των αφίξεων κατά 30%, η επίπτωση στην απασχόληση πλησιάζει τις 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 1,3 δισεκ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο για την επόμενη 30ετία.
Στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που η χώρα βιώνει σήμερα, η μοναδικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μπορεί να προσφέρει σημαντικές διεξόδους. Η αξιοποίηση της εγγενούς αξίας των σημαντικότερων πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας - της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, του θεάτρου, των επιστημών και των κλασικών τεχνών - μπορεί να συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας της χώρας, αλλά και στην πνευματική καλλιέργειά μας. Η αποτελεσματική ανάδειξη της αδιαμφισβήτητης συνεισφοράς της Ελλάδας στο δυτικό πολιτισμό αποτελεί το ισχυρότερο αντίδοτο στην πληγωμένη εικόνα της χώρας διεθνώς και τον ορθότερο τρόπος αναστήλωσης της εθνικής μας περηφάνιας, αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα