Η Θέση μας: Το πλεόνασμα στην ανάπτυξη

18:31 31/5/2014 - Πηγή: E-Typos

Το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής για την αλλαγή πολιτικής θα πρέπει να μεταφραστεί άμεσα από την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό, φορολογικό περιβάλλον που θα είναι φιλικότερο προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Είναι πλέον σαφές ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι καταρχάς η σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί πρωτοφανή εισοδηματική αφαίμαξη, όσο και για τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Εφόσον επιτευχθεί
μείωση της υπέρογκης φορολογίας, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση χρεών για τους οφειλέτες, καθώς και το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τον πολίτη και αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσουν την κοινωνία και θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων και η προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οπως επίσης ότι οι επενδύσεις είναι αναγκαίες για την εισροή νέων κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται εχθρικά είτε από κομματικές σκοπιμότητες είτε από συντεχνιακές νοοτροπίες.

Για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία θα πρέπει ακόμα να ανοίξει άμεσα η στρόφιγγα των τραπεζών, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν και οι επιχειρήσεις, αλλά και να αξιοποιηθούν επίσης σωστά και γρήγορα τα κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή έργων βελτίωσης των υποδομών, τη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία πάντως δεν θα πρέπει να αρκείται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και την προώθηση της απασχόλησης.

Το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο πέτυχε να δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, χάρη στις αιματηρές οικονομικές θυσίες του ελληνικού λαού, θα πρέπει στο εξής να προέρχεται από την αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας και όχι πλέον από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή ακραίας λιτότητας που είχε επιβληθεί και στη χώρα μας. Αλλωστε, αυτό ήταν ουσιαστικά και το αίτημα που εκφράστηκε μέσω της κάλπης των ευρωεκλογών από τους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν να αισθανθούν θετικές αλλαγές στην τσέπη και την καθημερινότητά τους. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη περνά υποχρεωτικά μέσα από μια ριζική αλλαγή της εφαρμοζόμενης συνταγής οικονομικής πολιτικής.
Keywords
Τυχαία Θέματα