Η Θέση μας: Η αναβάθμιση της Ελλάδας

20:07 13/9/2014 - Πηγή: E-Typos

Είναι σαφές ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει οριστικά από τον κίνδυνο και βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Με απλά λόγια, από την κατηγορία των «σκουπιδιών» στην οποία βρισκόταν πριν από δύο χρόνια, η χώρα μας δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μια δυναμική πορεία επιστροφής, η οποία αναμένεται να έχει και συνέχεια. Οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει
η ελληνική οικονομία, επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί και δημιουργώντας πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προβλέπεται να ανέλθει περίπου στο 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.
Η νέα αναβάθμιση αποτυπώνει τη θεαματική αναστροφή του οικονομικού, επενδυτικού κλίματος υπέρ της χώρας μας, την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και προοιωνίζεται την περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής της προοπτικής. Και αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε ότι επιτεύχθηκε χάρη στις αιματηρές οικονομικές θυσίες των Ελλήνων πολιτών και τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά την τελευταία διετία.
Παράλληλα, η αναβάθμιση αυτή σημαίνει ότι οι διεθνείς αγορές θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο. Και αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της ελληνικής πλευράς εν όψει των συζητήσεων με τους ξένους πιστωτές για την επιδιωκόμενη ελάφρυνση του χρέους.
Στα βασικά επιχειρήματα της Ελλάδας, πέραν του όπλου του πρωτογενούς πλεονάσματος, προστίθεται πλέον και το γεγονός ότι και οι αγορές δείχνουν πλέον έμπρακτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Κατά συνέπεια, δεν έχουν καμία δικαιολογία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να παίζουν άλλο «κατενάτσιο», δημιουργώντας την εντύπωση ότι αποφεύγουν συστηματικά τη λήψη απόφασης για την ελάφρυνση που είναι αναγκαία προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Οπως η χώρα μας τήρησε στο ακέραιο τις δικές της μνημονιακές δεσμεύσεις, έτσι και η Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει το δικό της χρέος απέναντι στην Ελλάδα.
Βεβαίως, από εδώ και πέρα, θα πρέπει και η κυβέρνηση να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, υλοποιώντας πολιτικές που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και θα αποκαταστήσουν τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τώρα που οι αγορές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα, θα πρέπει και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και την ολική πρόσβαση της οικονομίας στις αγορές.
Keywords
Τυχαία Θέματα