Η στέγαση των σεισμόπληκτων βασικό πρόβλημα σε Ληξούρι και Αργοστόλι

14:47 9/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Το θέμα της στέγασης των σεισμοπλήκτων, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες στην Κεφαλονιά. Ο γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι υπάρχουν 1100 διαθέσιμα κρεβάτια, για τους σεισμόπληκτους της Παλικής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Βλέπουμε εικόνες ηλικιωμένων να είναι σε στρώματα, μέσα στο Γυμναστήριο στο Ληξούρι. Οι ευπαθείς ομάδες, δεν έχουν κανέναν λόγο να μένουν στο Γυμναστήριο. Βέβαια, είναι επιλογή τους, κατανοώ ότι ο καθένας έχει έναν τρόπο να σκέφτεται.
Όμως, έχουμε φροντίσει να υπάρχουν για αυτούς, διαθέσιμα κρεβάτια στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι. Αυτή τη στιγμή, στο λιμάνι στο Αργοστόλι, για τους κατοίκους που έχουν ανάγκη, υπάρχουν 300 κρεβάτια στο πλοίο ''Βενιζέλος", καθώς και 250 στο πολεμικό. Επιπλέον, έφτασε στο Ληξούρι ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 600 ανθρώπους.

Οι πολίτες, που η κατοικία τους έχει πλέον προβλήματα ή έχει καταστραφεί και μένουν σε αυτοκίνητα, οικογένειες με μικρά παιδάκια, ηλικιωμένοι, να μεταφερθούν, να μείνουν στα πλοία».
Ο γενικός γραμματέας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι, ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός.
«Έγινε μια εξαιρετική κινητοποίηση και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον δήμο, πιστεύω ότι η κατάσταση ομαλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Για να ξαναβρεί η ζωή στην Κεφαλονιά, τους ρυθμούς της καθημερινότητας, όπως πριν την 26η Ιανουαρίου, εργάζονται πυρετωδώς κλιμάκια ειδικών, πολλών ειδικοτήτων, κυρίως στην Παλική, που έχει υποστεί τις πιο σοβαρές ζημιές. Ο γενικός γραμματέας, κάνει λόγο για έμπειρους τεχνίτες που έχουν εργαστεί ξανά σε ανάλογες περιπτώσεις καταστροφών, ενώ το συντονιστικό όργανο, απλά τους στέλνει στα κατάλληλα σημεία.
Κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ, έχουν αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, το δίκτυο υδροδότησης στο Ληξούρι. Βέβαια, λόγω μικρών διαρροών υπάρχει χαμηλή πίεση, αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος, όμως σταδιακά αποκαθίστανται και θα υπάρξει κανονική πίεση.
«Δεν υπήρξε πρόβλημα με το νερό στο Ληξούρι από την πρώτη στιγμή γιατί υπήρχαν και υπάρχουν χιλιάδες μπουκάλια με εμφιαλωμένο, διαθέσιμα για τους πολίτες».
Να σημειωθεί πως η περιφέρεια, πραγματοποιεί καθημερινά έλεγχους, για την ποιότητα του νερού.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε οι πολίτες να πιούν νερό το οποίο είναι ακατάλληλο», τονίζει κατηγορηματικά ο γενικός γραμματέας.
Στο νησί, βρίσκονται και δύο μεγάλα κλιμάκια των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, με 20 υδραυλικούς και 20 ηλεκτρολόγους που ελέγχουν ηλεκτρολογικά και τα μηχανολογικά στο αεροδρόμιο, ενώ όταν ολοκληρώσουν θα ασχοληθούν με τα σχολεία και όπου κριθεί αναγκαία η συνδρομή τους.
Μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την εξέταση της λειτουργίας των σχολείων, την ευθύνη για το ζήτημα φέρει ο δήμος. Το υπουργείο Υποδομών, φρόντισε για την εξασφάλιση προκατασκευασμένων αιθουσών, μέσω της εταιρείας , κτιριακές υποδομές. Ομάδα τεχνικών της εταιρείας, φτάνει σήμερα στην Κεφαλονιά και σε συνεργασία με τον δήμο, ο οποίος έχει αναλάβει τις βάσεις και τις παροχές, θα επιβλέψει την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών.
«Η Κεφαλονιά είναι θωρακισμένη στο ζήτημα της υγείας», υπογράμμισε ο κ. Σιμόπουλος. Λειτουργούν τα δύο Νοσοκομεία, μάλιστα άνοιξε και μια καινούργια πτέρυγα στο Αργοστόλι, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς με την υγεία, για ζητήματα συντονισμού.
Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στα κτίρια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως λέει ο γενικός γραμματέας, προκύπτει ότι στο Ληξούρι, το ένα στα δύο σπίτια, είναι προσωρινά μη κατοικήσιμο, ενώ στο Αργοστόλι είναι περίπου, ένα στα τρία σπίτια.
«Μπροστά στο σύνολο όλης της Κεφαλονιάς που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ έχει 33.000 συνδέσεις, αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό, το οποίο θα μειωθεί ακόμη κατά την διάρκεια του δευτεροβάθμιου ελέγχου, που ήδη ξεκίνησε».

Ο κ. Σιμόπουλος επανέλαβε, ότι μέσα σε 3 ώρες από την αίτηση, καταβάλλεται το επίδομα των 580 ευρώ, ενώ στις επόμενες ημέρες, θα αρχίσει και η καταβολή από την γγ Πρόνοιας, του επιδόματος για την οικοσκευή.

«Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι γενναία, όσον αφορά την επιδότηση ενοικίου και τη στεγαστική συνδρομή, μιλάμε για 80% ουσιαστικά δωρεάν χρήματα, για να κατασκευάσουν τα σπίτια και 20% δάνειο. Το επίδομα ενοικίου συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά και την δυνατότητα, επιδόματος συγκατοίκησης. Δηλαδή, όποιου το σπίτι είναι προσωρινά ακατάλληλο, με μία υπεύθυνη δήλωση εκείνου που θα τον φιλοξενήσει, μπορεί να λαμβάνει για 2 χρόνια, 200-500 ευρώ, εάν είναι ιδιοκτήτης».
Η διαδικασία για την ανακατασκευή των σπιτιών, πρέπει να ξεκινήσει όταν το φαινόμενο ηρεμήσει, αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος και προσθέτει, ότι επιδιώκεται, οι διαδικασίες να είναι σύντομες για όσα κτήρια δεν έχουν φθορές στον σκελετό, δηλαδή τις κολώνες και τα δοκάρια. Η άδεια, θα βγαίνει από την υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ενώ φυσιολογικά, θα απαιτείται άδεια και σχέδια, για όσα έχουν πρόβλημα, στον φέροντα οργανισμό.

Σημαντική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων της Κεφαλονιάς έχει ο στρατός, ο οποίος ανέλαβε να κάνει λειτουργικό για ένα διάστημα, το επαρχιακό δίκτυο και ειδικά τον οδικό άξονα Αργοστολίου-Ληξουρίου. Ο συγκεκριμένος δρόμος ,είναι ακόμη κλειστός, εξυπηρετεί μόνο έκτακτες ανάγκες, με ευθύνη της Περιφέρειας και της Αστυνομίας, ενώ, γίνονται εντατικές εργασίες αποκατάστασης σε μία προσπάθεια να ανοίξει το συντομότερο.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι το λιμάνι του Ληξουρίου θα είναι λειτουργικό σε δύο μήνες, το ίδιο και το αεροδρόμιο για τις ζημιές στις κτιριακές υποδομές, πολύ σύντομα θα είναι στην πρότερη κατάσταση»
Στην περίπτωση των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί στις κτιριακές υποδομές, οι δαπάνες για την αποκατάσταση τους, καλύπτονται από τη διαδικασία που κάνει η υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.
Η κυβέρνηση, εξετάζει την δυνατότητα κάποιας υποστήριξης μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, σε ξενοδοχεία των οποίων ο εξοπλισμός έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση για ανάλογες φθορές από τον σεισμό, παρά μόνο για φωτιά, ή πλημμύρα.

Επίσης, έχει ληφθεί η απόφαση, ότι οι δυνητικοί μικρομεσαίοι επενδυτές, που έχουν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ, γίνονται μόνιμοι, ενώ για τα αυθαίρετα θα υπάρξουν διαδικασίες απαλλαγής από το πρόστιμο.
Για τα θρησκευτικά μνημεία της Κεφαλονιάς, που έχουν υποστεί ζημιές, έχει επιληφθεί η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε το νησί με ειδικούς .
«Θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία και χρόνο, με την ευθύνη του υπ .Πολιτισμού».

Ο κ. Σιμόπουλος πρόσθεσε ότι, η υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων αναλαμβάνει τις καθαιρέσεις και υποστυλώσεις με τοπικούς μηχανικούς.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Κεφαλονιάς, στην άμεση προτεραιότητα, είναι η λειτουργία 4ψήφιου αριθμού επικοινωνίας, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος, για να λαμβάνει άμεσα πληροφορίες, σχετικά με θέματα που τον απασχολούν.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων ανέφερε, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Αστυνομία, η εγκληματικότητα είναι περίπου μηδενική.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
ληξουρι, το νησι, απε-μπε, βενιζελος, σεισμος, ευδαπ, συγκοινωνιες, αθηνα, σχολεια, βασεις, δεη, επιδομα, στρατος, αυθαιρετα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κλειστα σχολεια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, φωτια, 600 δις, η ζωη, ξανα, αποτελεσματα, το θεμα, αδεια, αιτηση, αστυνομια, αυτοκινητα, δωρεαν, εγκληματικοτητα, εικονες, επιδοτηση ενοικιου, ευδαπ, θεμα, θρησκευτικα, κεφαλονια, νησι, ξενοδοχεια, πιεση, υγεια, υπευθυνη δηλωση, αεροδρομιο, απε, απε-μπε, αποζημιωση, απλα, βγαινει, γινονται, δανειο, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, δρομος, δικτυο, ευρω, υπαρχει, ενημερωση, εξυπηρετηση, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, κυβερνηση, κρεβατια, κτιρια, λειτουργια, λογο, μεριμνα, μηνες, μικρο, μνημεια, νερο, νοσοκομεια, μπε, ομαδα, ουσιαστικα, παιδακια, ποιοτητα, πλοιο, πλημμυρα, προβληματα, συντομα, σπιτι, σπιτια, σχεδια, τρια, φτανει, ωρες, εξοπλισμος, υπουργειο, ομαδες, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα