«Η ρομαντική μου ιστορία» και «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Πού συναντάει κανείς ανθρώπους; Πού γνωρίζονται οι άνθρωποι; Σε παμπ; Στο γυμναστήριο; Στο σουπερμάρκετ; Θα σας πω εγώ πού.

Αν δεν έχεις βρει τον άνθρωπό σου πριν να πάρεις το πτυχίο σου, θα παντρευτείς κάποιο βούρλο απ' τη δουλειά σου. Δεν κάνω πλάκα. Είναι απλό. Ξέρετε πώς αναπαράγονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας; Τα βάζουν στο ίδιο κλουβί.»

Η μοναξιά, η δυσκολία της επικοινωνίας, η αγάπη, η διαμάχη των δύο φύλων και οι συμβιβασμοί. Αυτά είναι όσα με χιούμορ θίγει το έργο του νεότατου Σκωτσέζου συγγραφέα Ντ.Σ. Τζάκσον με τίτλο «Η ρομαντική μου ιστορία», που σκηνοθετεί ο
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, η κωμωδία του Ντ. Σ. Τζάκσον παρουσιάζεται και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) μόνο για 4 παραστάσεις (Δευτέρα και Τρίτη 9-10 & 16-17 Δεκεμβρίου).

Οι, Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου και Σύρμω Κεκέ ενσαρκώνουν τους ήρωες του έργου, τρεις σημερινούς 35άρηδες που προσγειώνονται απότομα στην ενήλικη ζωή μέσα από τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν φυσιολογικές σχέσεις στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς τους.

Στην αρχή παρακολουθούμε την ιστορία, από τη σκοπιά του άντρα, ο οποίος υποτίθεται ότι προσπαθεί να βγει από μία σχέση που δημιούργησε με μια συνάδελφο η οποία μόλις έπιασε δουλειά στο γραφείο. Όταν, όμως, στη συνέχεια η υπόθεση ακούγεται από τη μεριά της γυναίκας (Σύρμω Κεκέ), τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά...

Το έργο που ξεπήδησε από το φεστιβάλ Εδιμβούργου του 2010, φτάνοντας ως την Αμερική και την Αυστραλία, ανεβαίνει σε μετάφραση Κοραλλίας Σωτηριάδου. Οι τρεις ηθοποιοί ερμηνεύουν και τους 21 ρόλους του έργου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαργαρίτα Χατζηιωάννου.

Στην ίδια ενότητα (η "Σύγχρονη σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά") εντάσσεται και το έργο «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» από τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και την ομάδα Βouλούki. Πρόκειται για μια ιδιότυπη παράσταση, η οποία θα εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του ΔΘΠ.

Μέσα από ένα ταξίδι έρευνας στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, η παράσταση, «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» επιχειρεί, να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, όπως τα συναντά κανείς στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.

Τρεις ηθοποιοί (Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας και Έλενα Γεωργίου)με κύριο όργανό τους την μουσικότητα του λόγου αλλά και το σώμα τους δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά και επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιος είναι ο… Βρυκόλακας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τι είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τι κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης ;

Η παράσταση θ' αποκαλύψει στο κοινό μία σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, όπου οι βρυκόλακες ή αλλιώς και βορβόλακες, στοιχειώνουν τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αυτό που φοβούνται περισσότερο και από τον ήλιο είναι… το νερό της θάλασσας. Κι ακόμη θα το ξεναγήσει στα άδυτα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καθώς το έργο στην εξέλιξή του θα μεταφέρει τους θεατές από τον ένα χώρο του θεάτρου στον άλλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα