Η οβιδιακή μετάλλαξη του Αλ. Τσίπρα: Από το "μερκελισμό" στη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε

02:30 14/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Από την κατάργηση του Μνημονίου στην αναθεώρησή του και από την αντιμετώπιση της Α. Μέρκελ ως persona non grata στην έκφραση ετοιμότητας για μια συνάντηση μαζί της. Μεταβαίνοντας στο Βερολίνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας διήνυσε μια απόσταση πολύ μεγαλύτερη της γεωγραφικής.
Χθες μία μέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.
Σόιμπλε, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το «μίγμα» της πολιτικής του ρητορείας δείχνοντας διαθέσεις προσαρμογής στους γερμανικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ξέχασε τις εξαγγελίες περί ακύρωσης του Μνημονίου, σε ένα άρθρο και μια μέρα, και τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης αλλαγών στο πρόγραμμα προσαρμογής, υιοθετώντας μια ορολογία που χρησιμοποιεί και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ. Το Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγορεί για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» και τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια ανάδειξης της «διγλωσσίας» του ΣΥΡΙΖΑ που κατά την κυβέρνηση διχάζεται ανάμεσα στον «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και τη συνιστώσα εξωτερικού».
Από τις χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα δύο σημεία προκαλούν αίσθηση:
-Η προθυμία που εξέφρασε να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, την οποία είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητη όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα («αν υπάρξει η δυνατότητα, δεν έχω αντίρρηση»). -Η βούλησή του να συμφωνήσει με τους πιστωτές σε μια βάση διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του Μνημονίου («χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κυβέρνηση»). Η στροφή αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες το έλλειμμα κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις έχει ενισχύσει την τάση στο εσωτερικό του υπέρ του πραγματισμού και μιας πιο ρεαλιστικής διαχείρισης των σχέσεων με εταίρους και δανειστές. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την υποδοχή που θα έχει αυτή η αναδίπλωση από στελέχη της αριστερής πτέρυγας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της «ομαλοποίησης των σχέσεων» με τη γερμανική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ’ αρχάς», ενώ τάχθηκε υπέρ μιας συζήτησης που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του προγράμματος.
Στην ερώτηση αν θα ήταν διατεθειμένος να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την επιθυμία του «για να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα».
Αυτό για το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας «εκλιπαρεί» για μια συνάντηση με την Α. Μέρκελ, όπως σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, κατέληξε: «Οι Ελληνες και γνώση έχουν και, δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, και μνήμη έχουν!».
Στην απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο κ. Κεδίκογλου «αδυνατεί να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα διαπραγματευτεί στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της χώρας, σε πλήρη αντιπαράθεση με την πολιτική της λιτότητας».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα