Η κάλπη, εγκυμονεί εκπλήξεις και ανατροπές-Ρευστό σκηνικό πρωτιά της ΝΔ 8 κόμματα στη Βουλή

11:21 5/5/2012 - Πηγή: E-Typos

Κινούμενη άμμο θυμίζει το εκλογικό σκηνικό, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις ανατροπής και δομικών αλλαγών στο πολιτικό τοπίο, ωστόσο ακριβώς επειδή η εικόνα είναι πρωτόγνωρη, οποιαδήποτε πρόβλεψη ενέχει ρίσκο. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία τα οποία μπορούν να εντοπιστούν.

Το πρώτο είναι ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα. Μένει να διαπιστωθεί το ποσοστό και η διαφορά της από το δεύτερο. Οι δημοσκοπήσεις

-η δημοσιοποίηση των οποίων απαγορεύεται το τελευταίο 15μερο πριν από την Κυριακή των εκλογών- έδειχναν στην εξέλιξη των ημερών δύο πιθανά αποτελέσματα. Περίπου 25% ή πάνω από 27%. Η αυτοδυναμία, όμως, φαίνεται δύσκολη υπόθεση.

Οσον αφορά στη διαφορά με το δεύτερο κόμμα θα εξαρτηθεί, αφενός βέβαια, από το ποσοστό της Ν.Δ., αφετέρου, από το αν το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στα δημοσκοπικά χαμηλά του ή αν θα ανεβάσει συσπείρωση. Δημοσκόπηση πάντως που να το εμφανίζει κοντά στο 20%, που είναι και ο στόχος του, δεν υπήρξε. Στις περισσότερες καταγράφει ποσοστό γύρω στο 15% και σε ορισμένες ακόμα χαμηλότερο, σε βαθμό που να κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει να πιάσει τα ανώτατα όρια που του δίνουν ορισμένες μετρήσεις, κάποιες εκ των οποίων το εμφάνιζαν να κινείται πάνω και από το 14%. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των εκλογών. Η απώλεια από το ΠΑΣΟΚ όχι απλά της εξουσίας αλλά και της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι το πιο σοβαρό εκλογικό γεγονός των τελευταίων τριών δεκαετιών. Σε μία τουλάχιστον μέτρηση εμφανίζει τα ίδια ποσοστά με τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στο 14%, με τη Ν.Δ. να προηγείται περίπου 10 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι σε κάποιες μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται πέμπτο κόμμα στη Β’ Αθηνών, χαμηλότερα και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες έχοντας μονοψήφιο ποσοστό!

Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πρωτοφανή για τα δεδομένα του δυναμική η οποία μένει να φανεί αν θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Μία δραματική μάχη η οποία διεξάγεται, επίσης, με πρωτόγνωρες προεκτάσεις, αν υπάρξει ανατροπή, είναι για την πρώτη θέση στην Αριστερά. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εκτοπίσει το ΠΑΣΟΚ από τη δεύτερη θέση, διεκδικεί σύμφωνα με τις μετρήσεις την τρίτη, άρα απειλεί να καταλάβει το

Keywords
Τυχαία Θέματα