Γερμανία: Τον Γ. Γκάουκ θέλουν για πρόεδρο οι περισσότεροι πολίτες

17:40 19/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Τον ακτιβιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Γιόακιμ Γκάουκ, στην υποψηφιότητα του οποίου η καγκελάριος Μέρκελ ήταν αντίθετη πριν από δύο χρόνια, προτιμούν για πρόεδρο οι περισσότεροι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού της συνεδριάζει για να αποφασίσει ποιός θα διαδεχτεί τον Κρίστιαν Βουλφ.

Η δημοσκόπηση
που διενεργήθηκε από την εβδομαδαία εφημερίδα "Bild am Sonntag", δείχνει ότι ο υπερκομματικός Γκάουκ συγκεντρώνει το 54% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων παρότι δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ο 72άχρονος ήταν ενεργό μέλος της αντιπολίτευσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας και επέβλεπε τα αρχεία της Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η Μέρκελ απέρριψε την υποψηφιότητά του πριν από δύο χρόνια προωθώντας τον Βουλφ για τη θέση αυτή παρά τις αμφιβολίες για την καταλληλότητά του για την προεδρία.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν ο πρώην πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ να παραιτηθεί από το δικαίωμα σύνταξής του.

Το 78% των ερωτηθέντων θέλουν ο 52χρονος Βουλφ να αρνηθεί να λαμβάνει τα 199.000 ευρώ ετησίως που είναι η σύνταξη ενός πρώην προέδρου. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται τον πρώην πρόεδρο της Δυτικής Γερμανίας, Βάλτερ Σιλ, ο οποίος καλεί τον Βουλφ να παραιτηθεί από την σύνταξή του.

"Αν το έκανε αυτό θα ανακτούσε λίγη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στα μάτια του λαού", είπε ο 92χρονος Σιλ στην εφημερίδα για τον Βουλφ ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή λόγω της συμμετοχής του σε σκάνδαλο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν ο Βουλφ δικαιούται να λαμβάνει σύνταξη καθώς πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι προορίζεται για όσους αποσύρονται στα μέσα της θητείας τους για λόγους υγείας ή πολιτικούς λόγους.
Keywords
Τυχαία Θέματα