Γαλλία: Ο Τύπος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα

15:58 20/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Για επιτυχία της ριζοσπαστικής αριστεράς στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουμανιτέ», επίσημου οργάνου του Γαλλικού ΚΚ.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι «για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην περιφέρεια Αττικής», ενώ «για, πρώτη φορά επίσης στην Αθήνα, η ΝΔ δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο».

Κάνοντας αναφορά σε δημοσκόπηση
που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής», η «Ουμανιτέ» τονίζει ότι «η αριστερά αντι-λιτότητας θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στις ευρωεκλογές της Κυριακής, αφού προβλέπεται να συγκεντρώσει το 27,4% των ψήφων, έναντι 22,7% για τη δεξιά».

Η «Ουμανιτέ» κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα που θεωρεί ότι «οι εκλογές της 25ης Μαΐου θα είναι το δημοψήφισμα για την πολιτική λιτότητας, που δεν έγινε ποτέ».

Ο Πιέρ Λοράν, επικεφαλής του ΚΚ Γαλλίας δηλώνει την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα: «Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Είναι μια εκπληκτική ενθάρρυνση για όλες τις λίστες στην Ευρώπη, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία της Κομισιόν. Μπορούμε να είμαστε μια καλή έκπληξη στις 25 του Μάη» τονίζει.

Και ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν Λικ Μελανσόν χαιρετίζει «την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ», μέσα από το δημοσίευμα της «Ουμανιτέ». «Για πρώτη φορά, έσπασε στην Ευρώπη η αλυσίδα του φιλελευθερισμού που ασφυκτιά τους λαούς, αυτή της συνενοχής της δεξιάς και των σοσιαλιστών, για την από κοινού εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Αθήνα και την περιφέρεια Αττικής, ο κ. Μελανσόν προσθέτει: «Ήταν ημέρα ιστορική. Το φαινόμενο του "ντόμινο" μπορεί να ξεκινήσει στην Ευρώπη.

Επιτέλους κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό από την εναλλαγή ανάμεσα στη λεγόμενη "ωφέλιμη ψήφο" και την άκρα δεξιά. Οι ευρωεκλογές μπορούν να δώσουν επιτάχυνση στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατέληξε.

Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει και η εφημερίδα «Λα Κρουά». Υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας εστίασε την προεκλογική του εκστρατεία στη θέληση «να μετατρέψει τις τοπικές και τις ευρωεκλογές, σε δημοψήφισμα κατά της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας». Η εφημερίδα σημειώνει το γεγονός ότι παρότι η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, η αποχή έφθασε το 40%. Γι αυτό και εκτιμά, ότι παρά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μην κερδίσει τελικά την ερχόμενη Κυριακή».

Στην υπόλοιπη χώρα, εκτός Αττικής, η «Λα Κρουά» πιστεύει ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, «θα παραμείνουν σίγουρα επικεφαλής». Παράλληλα κάνει αναφορά στις δηλώσεις Τσίπρα για «προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν από την προεδρική του 2015» σε περίπτωση μεγάλης επιτυχίας την ερχόμενη Κυριακή.
Keywords
Τυχαία Θέματα