Γαλλία: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος του πρώην υπουργού Βερτ

19:35 9/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Κατηγορία για διαφθορά απαγγέλθηκε αργά χθες το βράδυ εις βάρος του πρώην υπουργού Εργασίας της Γαλλίας Ερίκ Βερτ στο πλαίσιο της έρευνας για το αν η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ χρηματοδότησε παράνομα την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Ο Βερτ, πρώην ταμίας του κυβερνώντος κόμματος UMP του Σαρκοζί,
κατηγορείται για "παθητική άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος" από κρατικό αξιωματούχο, αδίκημα που τιμωρείται με έως και δεκαετή ποινή κάθειρξης και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Ο Βερτ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες για την υπόθεση Μπετανκούρ, η οποία πλήττει τον Σαρκοζί που ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε δύο μήνες.

Ο Βερτ κατέθετε επί περίπου 12 ώρες στις δικαστικές αρχές του Μπορντό σχετικά με τις καταγγελίες της πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ Κλερ Τιμπού, σύμφωνα με τις οποίες παρέδωσε πάνω από 50.000 ευρώ σε μετρητά στον οικονομικό διευθυντή της δισεκατομμυριούχου Πατρίκ ντε Μεστρ θεωρώντας ότι το ποσό θα παραδοθεί στον Βερτ για να διατεθεί στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Βερτ και ο ντε Μεστρ αρνούνται αμφότεροι τις κατηγορίες, παρότι ο πρώην υπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση το 2010.

Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, το ανώτατο όριο για τις δωρεές ιδιωτών για τις ανάγκες προεκλογικής εκστρατείας είναι τα 4.600 ευρώ.

Οι αρχές απέρριψαν ωστόσο την κατηγορία για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας κατά του Βερτ.

Η κατηγορία για "παθητική άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος" θεωρείται ότι σχετίζεται με τις διασυνδέσεις του με τον ντε Μεστρ, ο οποίος έλαβε την υψηλότερη διάκριση της χώρας--τη Λεγεώνα της Τιμής-- δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Περίπου την ίδια περίοδο, ο ντε Μεστρ προσέλαβε τη σύζυγο του ντε Μεστρ Φλόρενς για να βοηθήσει στη διαχείριση της περιουσίας της Μπετανκούρ.

Τον περασμένο χρόνο ο Ντε Μεστρ κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της Μπετανκούρ, η οποία είναι 93 ετών και πάσχει από Αλτσχάιμερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα