Φρ. Ολάντ: Δεν θα μας πει η ΕΕ τι θα κάνουμε στη χώρα

22:26 29/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα "υπαγορεύσει" στη Γαλλία "τι να κάνει", μετά το αίτημα των Βρυξελλών από το Παρίσι να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος από φέτος.

"Η Επιτροπή δεν θα μας υπαγορεύσει τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς θα πρέπει να πει ότι η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της", δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ στο περιθώριο μιας επίσκεψής
του στην πόλη Ροντέζ (νοτιοδυτικά).

"Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι δικό μας θέμα και μόνο, εμείς θα πούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτός", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, υιοθετώντας έναν ασυνήθιστα αυστηρό τόνο προς τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε σήμερα από τη Γαλλία μεταρρυθμίσεις, κυρίως του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, σε αντάλλαγμα για τη διετή προθεσμία που της χορηγήθηκε για τη μείωση του ελλείμματα της κάτω από το 3%.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει την "πρόταση" για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ότι θα πρέπει να γίνει "με διαβούλευση, δικαιοσύνη και ευθύνη".

"Η αλήθεια για το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με δικαιοσύνη, με υπευθυνότητα και τη βούληση να τελειώνουμε με τα ελλείμματα σημείωσε, ενώ οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να αρχίσουν τον Ιούνιο για μια μεταρρύθμιση που τα μέλη της κυβέρνησης θα ήθελαν να γίνει έως το τέλος του έτους.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε δηλώσει: "Αν σκέφτομαι τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν είναι επειδή μας το ζήτησαν οι Βρυξέλλες, είναι επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη να σώσουμε το σύστημά μας με τον καταμερισμό στην επιβολή εισφορών".

Ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συστάσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ενδυναμώνουν τις θέσεις της κυβέρνησης" στα θέματα της αγοράς εργασίας, της ανταγωνιστικότητας και του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα